Uusi trendi: Näin sinkut haluavat asua

Ennen sinkuille riitti asunnoksi yksiö, nykyään toiveissa on jopa kolmen huoneen rivitaloasunto. Välittäjille tehdyn kyselyn mukaan lapsiperheetkään eivät enää automaattisesti muuta lähiöihin, vaan erityisesti suurissa kaupungeissa ahtaampi keskusta-asuminen kiinnostaa monia perheitä. Myös tilastot paljastavat, että asuinneliöt ovat kasvaneet eniten sinkuilla ja lapsettomilla pariskunnilla.

Kun sinkut lähtevät asuntokaupoille, he etsivät mahdollisimman huoletonta asumista valmiiksi remontoidusta kodista. Asunto keskustasta palvelujen läheltä on sinkuille edelleen ykkösvaihtoehto, mutta enää ei välttämättä haluta vain pikkuyksiötä kerrostalosta, paljastaa SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen maaliskuussa tekemä kysely.

– Nyt halutaan kaksio tai kolmio, mahdollisesti jopa rivitalosta. Enää sinkut eivät automaattisesti hakeudu kerrostaloihin, kertoo Kouvolassa asuntoja välittävä myyntijohtaja Ulla Myllyniemi SKV Kiinteistönvälityksestä.

Välittäjien mukaan suuntaus näkyy erityisesti pienemmillä paikkakunnilla, missä kohtuullisen hintaisen rivitalokodin voi löytää läheltä keskustaa.

– Isommilla paikkakunnilla tyydytään pienempään neliömäärään, mutta kodista tulisi löytyä jotain erilaista, jotta se erottuu perusasunnoista, SKV:stä kerrotaan.

Taloussuhdanne karsinut ylimääräisiä huoneita

Myös tilastot paljastavat sinkkujen ja lapsettomien pariskuntien nauttivan suhteellisen suurista asuinneliöistä ja ainakin yhdestä ylimääräisestä huoneesta. Tilastokeskuksen mukaan yhden henkilön talouksista jopa runsaat 40 prosenttia asuu kaksioissa. Kahden henkilön talouksista puolestaan suurin osa, vajaat 70 prosenttia, asuu kolmen huoneen tai sitä suuremmissa asunnoissa.

Viimeaikainen taloussuhdanne on kuitenkin hieman karistanut toiveita ylimääräisestä huoneesta, erityisesti kolmiosta haaveilevilta pariskunnilta.

– Pariskunnat etenevät nyt maltillisemmin. Ei osteta heti tarpeiden ylittävää kokoluokkaa, kertoo SKV Kiinteistönvälityksen Nummelan toimiston paikallisjohtaja Juha Hänninen.

Perheenlisäys pienentää neliöitä

Kun pariskunnan ensiasunnoksi ei ostetakaan perheasuntoa, tarkoittaa perheenlisäys ahtaampaa asumista. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2010 lopulla ahtaasti asui lähes puolet perheistä, joissa oli alle kolmevuotiaita lapsia.

Monelle perheelle kuitenkaan pienessä asunnossa asuminen ei ole enää vain pakon sanelema valinta, vaan tietoinen ratkaisu. Erityisesti nuoret perheet haluavat asua kaupungin keskustassa, vaikka se tarkoittaisi pienempää kotia.

– Keskusta-asuminen on alkanut kiinnostaa perheitä enemmän. Varsinkin, jos lapset ovat liikkuvassa iässä, ja he voivat kulkea harrastuksiin yksin, kertoo Turun paikallisjohtaja Pirkko Paatelo.

Sinkut vaativat välittäjältä nopeaa toimintaa, perheelliset tietoa

Erilaiset elämäntilanteet ja toiveet näkyvät myös siinä, mitä kiinteistönvälittäjiltä odotetaan. Kaikki vaativat tietysti hyvää palvelua, mutta erityisesti sinkut haluavat käydä katsomassa useita asuntoja ja toivovat välittäjältä apua päätöksenteossa. Lapsiperheet puolestaan janoavat tietoa ja haluavat tarkat selvitykset niin rakennusluvista kuin alueen palveluistakin.

– Lapsettomilla pariskunnilla ja sinkuilla ostopäätös syntyy nopeammin. Lapsiperheet puntaroivat huomattavasti enemmän, kertoo Juha Hänninen.

Hyvin sujuneet kaupat johtavat usein myös pidempään asiakassuhteeseen, kuten ylivieskalaisella kiinteistönvälittäjällä Merja Ylikorvella. Hän myi 80-luvun lopulla nuorelle naiselle ensiasunnon ja myöhemmin omakotitalon. Perheen lasten muutettua pois kotoa nainen löysi Ylikorven avulla pienemmän kerrostaloasunnon ja antoi omakotitalonsa myyntiin. Ylikorpi on auttanut myös perheen lapsia omissa asuntohankinnoissaan.

– Hänelle myymäni ensiasunto oli elämäni ensimmäinen asuntokauppa. Tietenkin jännitin, että meneekö kaikki hyvin. Nyt olen todennut, että hyvin taisi mennä, Merja Ylikorpi nauraa.

Katso Upeat skandikodit:

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Lue myös:

    Uusimmat