Unelmissa omakotitalo alle 50 000 eurolla? Katse kannattaa suunnata näihin alueisiin Suomessa

3:14
Missä maakunnassa on myyty tänä vuonna eniten halpoja omakotitaloja, katso MTV Uutiset Live!

Jos unelmoit alle 50 000 euroa maksavasta omakotitalosta, talokaupoille kannattaa suunnata kohti Itä-Suomea.

Suomessa on tänä vuonna myyty liki 950 omakotitaloa, joiden myyntihinta on ollut 50 000 euroa tai alle. Asia käy ilmi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelusta kerätyn tiedon avulla.

– Jos pitäisi arvella, niin Itä-Suomesta ja Pohjois-Suomesta löytyy eniten halpoja myyntikohteita, vastaa Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Hän muistuttaa, ettei halpa hinta merkitse aina tasokasta tai edes asumiskelpoista kiinteistöä.

Mikäli asiaa tarkastelee tavallisen ostajan tavoin hyödyntäen hakupalveluita, Mannerbergin maantieteellinen arvio osuu oikeaan.

Kun Etuovi.com -asuntopalveluun syöttää hakukriteereiksi omakotitalon ja hintarajaksi 50 000 euroa, kartalta erottuu selkeästi yksi alue ylitse muiden.

Eniten halpoja omakotitaloja on myynnissä tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa (86 kohdetta). Toiseksi eniten myytikohteita löytyy Pohjois-Pohjanmaalta (69 kohdetta) ja kolmanneksi eniten Etelä-Pohjanmaalta (64 kohdetta).

Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella kiinteistönvälittäjänä työskentelevä Risto Korhonen ei ole yllättynyt tuloksesta.

– Tilanne oli tällainen jo ennen koronapandemiaa. Jos taloissa ei asuta, pilallehan ne menevät, hän harmittelee.

Kontiolahdella itse asuva Korhonen on huomannut tiettyjen paikkojen olevan varsin haastavia myyntialueita.

– Jos rakennat uuden omakotitalon esimerkiksi Juukaan, niin kahden vuoden päästä, kun yrität sitä myydä, talosta ei saa niin paljon takaisin, Korhonen tuumaa. 

Näitä ostajat hakevat

Koronavirus notkautti asuntomarkkinoita keväällä, mutta tilanne on palautunut lähelle normaalia tilannetta. Kauppoja on tehnyt myös Korhonen.

– Juuri vähän aikaa sitten sain myytyä erään haastavan kohteen taajama-alueelta.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan marraskuuhun mennessä Pohjois-Karjalassa on myyty tänä vuonna 50 alle 50 000 euroa maksavaa omakotitaloa.

Pohjois-Karjalan maakuntakeskus, Joensuu, onkin kiinteistönvälittäjän mukaan varma paikka tehdä asuntokauppoja. Kaupungissa sijaitsee suurin osa maakunnan työpaikoista sekä yliopisto.

Muitakin myyntivaltteja toki löytyy.

– Osa hakee sellaista paikkaa, missä voi rauhoittua ilman naapurien läsnäoloa, Korhonen kertoo.

Suosittuja kohteita kaupunkien ja taajama-alueiden ulkopuolelle ovat rantapaikat, joihin ihmiset haluavat rakentaa vapaa-ajan asuntoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja