Mainos

Uusi suurliitto aloittaa vuonna 2001

Neljä SAK:laista palvelualan ammattiliittoa ovat päässeet sopuun aikataulusta ja tavasta, jolla ne muodostavat uuden suurliiton. Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitto, Kiinteistötyöntekijäin liitto, Liikealan ammattiliitto ja Teknisten ja erikoisammattien liitto allekirjoittivat tänään yhdistymishankkeensa toteuttamistapaa koskevan sopimuksen.

Liitosta tulee 200 000 jäsenellään Suomen toiseksi suurin ammattiliitto. Sen on määrä aloittaa toimintansa 1. tammikuuta vuonna 2001. Liitolle valitaan siirtymäkauden hallinto perustavassa kokouksessa jo vuoden 2000 aikana. Fuusiolla haetaan painostusvoimaa ja toiminnan tehostamista muuttuvassa ja kansainvälistyvässä työelämässä. Toiminta tehostuu mm. hallinnon, tutkimustoiminnan ja liittojen lehtien yhdistämisen myötä. Lehdet yhdistyvät jo ensi vuoden alussa.

Liiton piiriin kuuluvat kaikki yksityisiä palveluita tarjoavien yritysten palveluksessa olevat palkansaajat sekä itsensä työllistävät pienyrittäjät, jotka eivät ole työnantaja-asemassa. Hanketta ajavat liitot pitävät mahdollisena suurliiton kasvamista jopa suuremmaksi kuin SAK:lainen Kunta-alan unioni KTV. Liiton jäsenet ovat myyjiä, hotellien ja ravintoloiden työntekijöitä, talonmiehiä, siivoojia, vartijoita ja monenlaisten pienalojen työntekijöitä.

Puheenjohtaja puuttuu vielä

Tänään sovittu fuusion etenemistä koskeva sopimus määrittelee mm. tavan, jolla liiton hallinto muodostetaan. Organisaatio on tavanomainen palkansaajajärjestölle. Joka neljäs vuosi vaaleilla valittava liiton edustajisto valitsee liiton puheenjohtajat ja hallituksen.

Uuden puheenjohtajan valintaa helpottaa se, että liittojen nykyisistä puheenjohtajista keskeisimmät, kuten Liikealan ammattiliiton puheenjohtaja Maj-Len Rehmahl (sd.) ja HRHL:n Jorma Kallio (sd.), ovat jäämässä eläkkeelle. Nimeä uudella liitolla ei vielä ole. Jäsenistöstä noin 76 prosenttia on naisia.

Liitot ovat valmistelleet yhteistyötä myös seuraavaa sopimuskierrosta varten, mutta syksyn sopimuskierroksen liitot käyvät vielä erikseen. Fuusion takana on palvelualan yleinen kehitys. Palvelualojen ammatit ovat lähentyneet toisiaan, ja esimerkiksi kauppakeskuksissa työskentelee nyt kaikkien neljän liiton jäseniä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.