Suositeltu D-vitamiinimäärä nousee Suomen uusissa ravitsemussuosituksissa.
Uusi D-vitamiinin saantisuositus on yli 2-vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Yli 75-vuotiaille suositellaan kaksinkertaista määrää eli 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.
D-vitamiinin saaminen on tärkeää esimerkiksi luustolle ja lihasten toiminnalle, muistuttaa Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen professori Mikael Fogelholm.
"Meillä on aika paljon väestötutkimuksia, jotka yhdistävät niukan D-vitamiinin saannin esimerkiksi kohonneeseen kuolleisuuteen."
– Mitä iäkkäämmäksi tulee, sen tärkeämpää D-vitamiini on. Meillä on kasvavaa näyttöä sitä, että aikaisemmat suositukset ovat olleet terveyden kannalta riittämättömiä. Meillä on aika paljon väestötutkimuksia, jotka yhdistävät niukan D-vitamiinin saannin esimerkiksi kohonneeseen kuolleisuuteen.
Liika D-vitamiinin saaminen voi kuitenkin olla haitallista. D-vitamiinin saantisuositustakin nostettiin vain maltillisesti. Professori Fogelmholmin mukaan D-vitamiinin ottaminen purkista on ihan fiksu ratkaisu, mutta kohtuus pitää muistaa:
- Jos joku syö D-vitamiinia purkista, joku tällainen 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, järkevää ruokaa ja ulkonaoloa. Siinä ei ainakaan ole mitään hätää, professori neuvoo.
Pelkästä ruoastakin pystyy hänen mukaansa kuitenkin saamaan riittävän määrän D-vitamiinia, sillä Suomessa D-vitaminoidaan maitotuotteita.
Uusissa ravintosuosituksissa puututaan myös muun muassa rasvojen laatuun. Kovien rasvoja tulisi korvata kasviöljyillä.
Kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa, mutta punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan korkeintaan puoli kiloa viikossa ja niistäkin vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja.