Mainos

Uusi rahankeräyslaki voimaan viimeistään ensi maaliskuussa

Uudistetussa laissa kerääjiltä vaaditaan tarkempaa ennakkoselvitystä ja käyttösuunnitelmaa. Myös internetistä on mahdollisuus tarkistaa keräyksen laillisuus.

Uusi rahankeräyslaki astuu voimaan viimeistään ensi vuoden maaliskuussa. Uusi laki antaa mahdollisuuden saattaa syylliset jopa kahdeksi vuodeksi tilille rikollisesta toiminnastaan.

Sisäasiainministeriön ylitarkastajan Janne Kaukosen mukaan kansalaisilta ja järjestökentältä on tullut uudistustoiveita, koska keräysrikokset ja väärinkäytösepäilyt lisääntyvät jatkuvasti.

Laki antaa viranomaisten mukaan mielenrauhan lahjoittajille nykyistä paljon tarkemman kontrollin ansiosta.

-Tarkempi ennakkoselvitys, yksityiskohtainen käyttö- ja keräyssuunnitelma, yksityiskohtainen tilitys, ja tilitysten jälkikäteisvalvontaa tullaan parantamaan huomattavasti, toteaa Kaukonen.

Vuosittain keräyksiä on järjestetty 1600 - 1700 ja niillä on kerätty 40 - 50 miljoonaa euroa. Keräysrikoksia on tehty satojen tuhansien eurojen arvosta.

Yksityisten rahankeruun mahdollisuus paranee

Uusi laki jakaa oikeutta myös yksityisille ja perheille.

-Esimerkiksi onnettomuustilanteessa, jossa esimerkiksi talo palaa, perheenjäsen kuolee, vanhemmat kuolevat ja lapset jäävät yksin. Silloin lähipiirin on mahdollista vedota yhden kihlakunnan alueella rahallisen avun saamiseksi.

Tulevaisuudessa kansalaisella on mahdollisuus periaatteessa missä tahansa ja milloin tahansa tarkistaa, että kyseinen keräys on kaikin puolin laillinen.

-Internetin välityksella tulee olemaan mahdollisuus tietystä valvontatiedostosta tarkistaa onko rahaa keräävällä taholla asianmukainen lupa kunnossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.