Mainos

Uusi nuija eduskuntaan

Eduskunnan puhemiehen uusi nuija voi olla graniitista, hopeasta, valuraudasta tai puusta. Ehdotuksensa uudeksi nuijaksi ovat tehneet eturivin taiteilijamme. Jokainen voi äänestää nuijaa netissä.

Uusi muoto -lehti pyysi kahdeksaa suunnittelijaa muotoilemaan eduskunnan puhemiehelle uuden nuijan. Kutsukilpailulla etsitään nuijaa eduskunnan 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Netin suuntaa-antavan kansanäänestyksen jälkeen eduskunnan puhemies valitsee lopullisen voittajanuijan, joka luovutetaan uudelle puhemiehelle 23.5. Samana päivänä tulee kuluneeksi tismalleen sata vuotta siitä, kun yksikamarinen eduskunta kokoontui Suomessa ensimmäistä kertaa.

Elina Aalto, Saara Renvall ja Krista Kosonen ehdottavat nuijan materiaaliksi terästä ja mustaa nahkaa. Nuijan idea on se, että se on aina valmiina.

Suunnittelijakolmikko kuuluu Imu designin perustajajäseniin. Imun nimissä on järjestetty näyttelyitä ympäri maailmaa ja se on osallistunut vaihtuvalla mallistolla eri messuille.

Omenapuuta sivistysvaliokunnalle

Pitkän linjan muotoiluvaikuttaja Markku Kosonen uusisi samalla myös valiokuntien puheenjohtajien nuijat. Kososen suunnitelmissa puhemiehen nuijan varsi olisi hopeaa, mutta valiokuntanuijat olisivat eri puulajeista valmistettuja.

Markku Kososen suunnittelema nuija

Idea noudattaa samaa periaatetta kuin eduskunnan uuden osan puulajivalikoimat. Puolustusvaliokunnalle Kosonen ehdottaa katajaa ja sivistysvaliokunnalle omenapuuta.

Tonfiskin suositut keraamiset astiat suunnitellut Brian Keaney uskoo perusideoihin.

Brian Keaneyn suunnittelema nuija

- Eduskunnassa tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat koko maahan ja sen kansaan. Siksi halusin nuijaan kaksi materiaalia. Graniitti edustaa maata, koivu kansaa, Keaney kuvaa nuijaehdotustaan.

Valurautaa ja pallopäitä

Kalustemuotoilija ja vaatesuunnittelija Naoto Niidomen suunnittelema nuija on valuraudasta ja nahkasta.

Niidome on tehnyt uraauurtavaa työtä ekologisen materiaalin, bambun, parissa. Hän suunnittelee parhaillaan kodin tekstiilimallistoa Nansolle. Hänen bambukalusteensa tulevat kesällä myyntiin Artekiin.

Nuoren muotoilija Linda Bergroth ajatteli ensimmäiseksi, miltä nuijan pitäisi tuntua kädessä ja millainen ääni siitä lähtisi. Bergroth päätyi pallopäiseen nuijaan.

Linda Bergrothin suunnittelema nuija

Nuijan pyöreä pää on läpeensä grafiittia ja varressa käytetty suomalainen tammi patinoituu kauniisti. Nuijan on sorvannut puuseppä Arto Sillanpää.

Huonekalusuunnittelija Simo Heikkilä vastustaa turhan tavaran tuottamista. Hänen suunnittelemansa nuija on komponenttirakenteinen, mikä osien vaihdon. Päät on valmistettu eri puulajeista ja niitä voisi muutella kulloisenkin eduskunnan tunnelman ja värin mukaan. Lukitus tapahtuu pienten hopeahelojen avulla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.