Uusi luuta syövä matolaji löydettiin sattumalta Meksikonlahden pohjasta – tutkijat toivovat oppivansa lisää merenpohjan kummajaisista

Tutkijat pudottivat alligaattoreiden ruhoja Meksikonlahden pohjaan. 0:34
Video: Tutkijat pudottivat alligaattoreiden ruhoja Meksikonlahden pohjaan – vaaleanpunaiset jättisiirat ja muut merenpohjat kummajaiset kävivät heti kimppuun

Tutkijat ovat sattumalta löytäneet Meksikonlahden pohjasta uuden luuta syövän matolajin, kertoo CNN.

Alligaattoreiden ruhoja pudotettiin Meksikonlahteen, koska tutkijat halusivat selvittää, miten eliöt saavat happea merenpohjassa kahden kilometrin syvyydessä, johon auringonvalo ei ulotu.

Tutkijoiden yllätykseksi he löysivätkin täysin tuntemattoman matolajin. Vielä nimeämätön mato havaittiin, kun se oli kömpinyt yhteen ruhoista merenpohjassa.

Alligaattorien luita tutkiessaan tutkijat huomasivat, että niissä kulki syviä käytäviä, jotka mato oli syönyt nihiin. Tutkijat pystyivät päättelemään, että jäljet ovat peräisin uudelta lajilta.

Uusi matolaji kuuluu partamatojen heimoon, ja se tullaan nimeämään pian. Madon herkkua tuntui olevan selkäranka, sillä siitä käytäviä löydettiin erityisen paljon. 

Merenpohjan ruokajuhlat

Aikaisemmin merenpohjaan on heitetty lehmien ruhoja, mutta niiden luista kyseisen madon tekemiä käytäviä ei ole löydetty. Kuolleiden alligaattoreiden ruhoja puolestaan uskotaan vajoavan merenpohjaan myös luonnostaan.

– Syvä merenpohja on kuin ruoka-aavikko, johon on ripoteltu keitaita, tutkimukseen osallistunut Clifton Nunnally Louisianan yliopistosta kuvailee.

Ruhojen avulla tutkijat saavat paljon lisätietoa syvyyksien elämästä, kun ihmissilmin harvoin nähdyt eliöt saapuvat herkuttelemaan. Tutkijat olivat pudottaneet kolme ruhoa, joista yksi oli raahattu kahdeksan metrin päähän pudotuspaikasta. Tutkijat arvelevat jonkin suuren eläimen siirtäneen sitä. 

Tutkijat toivovat löytävänsä myös lisää luita syöviä matoja Meksinkonlahden pohjasta.

Alligaattoreiden ruhojen kimppuun kävivät myös muun muassa vaaleanpunaiset jättiläissiirat – katso jutun alussa olevalta videolta, kuinka merenpohjan erikoiset eliöt kävivät ruhojen kimppuun.

Lue myös:

    Uusimmat