Mainos

Uusi lakiehdotus rikoshyödyn takavarikoimiseen

Oikeusministeriössä on valmistumassa lakiehdotus, joka tuo viranomaisille selvästi nykyistä tiukemmat keinot rikoshyödyn takavarikoimiseen.

Nykyisin talous- tai huumerikollisen on helppo piilottaa omaisuuttaan. Ongelma on se, että viranomaiset eivät aina pääse leveää elämää viettävän rikollisen omaisuuteen käsiksi, koska sen omistaa paperilla joku muu, vaikka se tosiasiallisesti on rikollisen käytössä. Oikeusministeri Johannes Koskinen sanoo, että juuri näihin rikoshyötyihin pitää päästä pureutumaan tehokkaasti kiinni ja siten ehkäisemään rikollisuutta.

Oikeusministeriössä viimeistellään lakia, joka antaa kovat keinot tähän. Kyseessä ei ole vain käännetty todistustaakka, jossa rikollinen joutuu itse todistamaan omaisuutensa laillisuuden, vaan nyt puhutaan laajennetusta hyödyn menettämisestä. Säännös tästä laajennetusta hyödyn menettämisestä on täysin uudenlainen. -Jos on tällainen rikoksen tekijän tai hänen lähipiirinsä omaisuus, jonka laillista alkuperää ei pystytä osoittamaan, se voidaan tuomita suunnitelmallisissa tai isommisssa talousrikoksissa valtiolle menetetyksi, oikeusministeri Koskinen sanoo.

Uutta on se, että pykälän perusteella viranomaisen valtuudet ulottuvat muihinkin kuin vain rikoksentekijään. Uuden lain mukaan rikollisen käytössä oleva omaisuus voitaisiin ottaa pois, vaikka se olisikin vaimon, lapsen tai muun sukulaisen hallussa. Samoin takavarikko ulotettaisiin rikollisen tai tämän läheisen hallinnoimien yritysten omaisuuteen.

Ja tässä olisi tietysti käytössä käännetty todistustaakka. Varmaa näyttöä siitä, että omaisuus on hankittu rikollisesti ei tarvittaisi, vaan omaisuus otettaisiin pois, jos on syytä olettaa, että omaisuus on rikollisesti hankittu. Vastapuolen sen sijaan pitäisi takavarikon välttääkseen todistaa, että omaisuus on todennäköisesti rehellisesti hankittu.

Johannes Koskinen kertoo, että samanlaiseen ratkaisuun on jo päädytty Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa sekä Saksassa.

Tiukat takavarikkopykälät tulisivat kuitenkin vain käyttöön törkeissä rikoksissa, lähinnä ammattimaisessa huume- ja talousrikollisuudessa. Laki on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.