Mainos

Uusi laki rajoittaa ulkomaalaisten liiketoimintaa Venäjällä

Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilen allekirjoittama uusi laki rajoittaa ulkomaalaisten osto-oikeuksia Venäjällä.

Container Financen hallituksen puheenjohtaja Kimmo Nordströmin mukaan lain ytimenä on rajoittaa tiettyjen strategisten toimialojen, kuten energia-alan, kaivostoiminnan ja median ulkomaalaisomistusoikeutta.

Käytännössä muutos tarkoittaa, että ulkomaisten yksityiset yritykset voivat ostaa strategiseksi katsotusta venäläisyrityksestä yli puolet vain erityisen viranomaiskomission luvalla. Valtionyhtiöiden kohdalla rajat ovat tiukemmat. Ulkomaiset valtionyhtiöt tarvitsevat komission luvan jo 25 prosentin yritysostoille.

- Voi olla aika haasteellinen tilanne, jos ulkomainen yritys omistaa ison osan jostakin energiayhtiöstä, jonka todetaan toimivan strategisella toimialalla. Käytännössä tämä omistus pitää joko hyväksyttää tai sitten pilkkoa ja jakaa venäläisten kanssa, Nordström sanoo aamun Huomenta Suomessa.

Puutullien yhteydessä vaikutti siltä, että venäläiset haluaisivat ulkomaalaisten perustavan suoraan paperitehtaita Venäjälle ja toimivan normaalin liiketalouden mukaisesti.

Nordströmin mukaan ajatus on hyvä, mutta toteutus saattaa ontua.

Hän sanoo, että Venäjällä saa toimia vapaasti, kunhan kukaan ei kiinnostu liiaksi toimialasta - varsinkin jos yritys hallinnoi hyvää, kehittyvää bisnestä ilman venäläistä kumppania.

- Osassa toimialoista venäläinen partneri on etu, mutta hyvän partnerin tunnistaminen on jo suurempi kysymys.

"Venäjän talouskasvu jatkuu vahvana"

Hallituksen puheenjohtaja Nordström uskoo, että bisnesrakennelmat pysyvät Venäjällä vakaina myös uuden presidentin, Dmitri Medvedjevin, aikana.

- Toki aina kun valta vaihtuu, niin rakennelmat muuttuvat. Uskon, että Venäjällä talouskasvu jatkuu kuitenkin merkittävästi voimakkaammin kuin Euroopassa keskimäärin.

Pietarissa Moby Dick -konttiterminaalin, Pietarin kaupungin ja Kronstadtin patotietyömaata hallinnoivan Rosstroi-yhtiön tonttikiista kärjistyi vuosi sitten yhteenotoksi, jossa turvamiehet pahoinpitelivät lievästi paria työntekijää.

Container Financen hallituksen puheenjohtaja Nordström sanoo, että vuoden takainen käsirysy oli pitkäaikaisen vihanpidon kulminaatiokohta.

- Kyseisen kiistan jälkeen ryhdyimme Pietarin kaupungin kanssa neuvotteluihin ja pääsimme ratkaisuun.

Nordströmin mukaan kyseessä oli puhdastyyppinen, venäläinen yritysvaltaus. Hän uskoo, että heidän kohdallaan kyse oli yksittäistapauksesta, mutta yleisesti voidaan arvioida tilanteen menneen parempaan suuntaan.

Lue myös: (5.5.2008)

Lue myös: (16.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.