Uusi ilmiö – ylipainoisille sakkoa matkalla

Samoalainen lentoyhtiö Samoa Air on tarttunut lentokustannusongelmiin sakottamalla ylipainoisia matkustajia.

Samoa Air on maailman ensimmäinen lentoyhtiö, joka noudattaa "maksa kuin painat" -hintataktiikkaa. Ylipainoiset maksavat lentolipustaan enemmän, kuin normaalipainoiset. Samoa Airin johtaja Chris Langton puolustelee lentoyhtiön päätöstä toteamalla, että kyseessä on reiluin tapa matkustaa.

Lentoyhtiö lentää Samoan sekä Amerikan Samoan reittejä. Matkustajat eivät enää maksa istuimesta, vaan jokainen maksaa kiinteän hinnan joka määritellään painon ja reitin pituuden mukaan. Samoa Airín toimenpiteiden arvellaan vaikuttavan myös muihin lentoyhtiöihin.

– Ylimääräisiä maksuja ei tule ylimääräisistä laukuista, vaan hinta lasketaan painon mukaan, Langton toteaa.

Johtaja muistuttaa, että ylipaino on erityisen ongelmallinen asia pienissä lentokoneissa.

– Kun koneeseen mahtuu vain kahdeksan tai 12 matkustajaa ja isompikokoisia samoalaisia tulee koneeseen, heidät on punnittava ja paino on levitettävä tasaisesti ympäri konetta, jotta jokainen on turvassa.

Lentoyhtiö hinnoittelee lippunsa 1–4,16 dollaria (noin 0,80–3,40 euroa) kilolta. Matkustaja maksaa yhdistetyn hinnan omasta ja matkatavaroidensa painosta.

Osa yhdysvaltalaisista lentoyhtiöistä on alkanut jo aikaisemmin laskuttaa ylipainoisia matkustajia. Jos matkustaja ei mahdu yhdelle istuimelle, hänen on maksettava kahden istuimen hinta. Samoa Airlines on kuitenkin ensimmäinen lentoyhtiö, joka on alkanut laskuttaa kilojen mukaan.

Johtaja muistuttaa myös, että perhe jossa on kaksi pientä lasta, voi maksaa jopa vähemmän punnitussysteemillä, kuin aikaisemmin.

Langtonin mukaan menetelmä on auttanut levittämään tietoutta terveistä elämäntavoista Samoassa, jossa liikalihavuusluvut ovat maailman korkeimpia.

– Ihmisistä on tulossa painotietoisempia, Langton kiittelee.

Pitäisikö mielestäsi lentoyhtiöiden laskuttaa painon perusteella? Kommentoi!

Lue myös:


AVA/Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja