Raskaana olevien ja synnyttäneiden liikkumisen suositukset ovat uudistuneet: "Kaikenlainen säännöllinen liikkuminen on hyväksi"

Oman kehon kuunteleminen ja omien voimavarojen huomioon ottaminen painottuvat nyt raskaana olevien ja synnyttäneiden suosituksissa liikkumista koskien.

Raskaana olevien ja synnyttäneiden uudet liikkumisen suositukset mukailevat 18–64-vuotiaden liikkumisen suosituksia, jotka terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutti julkaisi lokakuussa 2019.

–  Poikkeuksena on rasittava liikkuminen, jota ei ole lainkaan raskaana olevien suosituksessa. Rasittavaa liikkumista voi toki jatkaa raskausaikana oman voinnin mukaan, mutta jos sellaista ei ole kertynyt ennen raskautta, reipas ja kevyt liikkuminen riittävät, selventää erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista tiedotteessa.

Liikkuminen parantaa raskaana olevan fyysistä kuntoa ja auttaa näin selviytymään odotuksen fyysisestä rasituksesta. Lisäksi liikunta nopeuttaa synnytyksen jälkeistä palautumista sekä ehkäisee liiallista painonnousua ja pienentää raskaudiabeteksen riskiä.

– Suosituksessa korostetaan, että kaikenlainen säännöllinen liikkuminen on hyväksi odottavalle äidille eikä siitä ole haittaa vauvalle, Aittasalo jatkaa.  

Muista myös palauttava uni

Suosituksessa huomioidaan myös pitkäkestoisen paikalaanolon tauottaminen sekä liikkumismuodot, joita odotuksen aikana olisi hyvä välttää. Tällaisia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi lajit, joissa voi saada iskuja tai joissa on putoamisvaara.

– Synnyttäneiden suosituksessa on sen sijaan huomioitu liikkumisen aloittamisen ajankohta, imetyksen ja liikkumisen yhteys, lantionpohjalihasten harjoittelu ja juoksuharrastukseen palaamista koskevat kohdat, Aittasalo kertoo.

Suosituksissa tähdennetään myös palauttavan unen merkitys. Hyvät unet tuovat mukanaan paljon terveyshyötyjä, ja ne auttavat liikkumaan, mutta myös jaksamaan esimerkiksi arjen askareissa. 

Liikkumisen suositusten laatimisessa on hyödynnetty muun muassa yhdysvaltalaista näytönastekatsausta ja WHO:n liikkumisen suositusta sekä erillisiä tieteellisiä julkaisuja raskaana olevien ja synnyttäneiden liikkumisesta, UKK-insituutti kertoo tiedotteessaan.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat