Mainos

Uusi alkoholilaki lykkääntyy

Valmisteilla oleva alkoholilaki ei tule voimaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti ensi vuoden alusta, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) erityisavustaja Hanna-Maija Kause STT:lle. Lakia valmistellaan Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) Rehulan alaisuudessa.

– Poliittisen kompromissin syntyminen kesti niin kauan, että aikataulu venyy, erityisavustaja Hanna-Maija Kause sanoo.

Kausen mukaan aikataulusta on mahdollista antaa tarkempia arvioita aikaisintaan kesän lopulla. Hänen mukaansa STM valmistelee parasta aikaa pienpanimoita koskevia säännöksiä.

– Tämä osio on työläimpiä koko lakipaketissa. Valmistelu on tehtävä huolellisesti, jotta myös Euroopan komissio hyväksyy lain ja katsoo sen olevan EU:n markkinaoikeudellisten sääntöjen mukainen.

Pienpanimoiden vähittäismyyntioikeus halutaan Kausen mukaan niputtaa yhteen tilaviinien ja sahdin myyntiä koskevan poikkeuksen kanssa: tilaviinejä ja sahtia saa myydä kuluttajille suoraan niiden valmistuspaikoilta.

– Pienpanimoiden myyntioikeus tulee tasapainottaa huolellisesti Alkon monopolin kanssa. Emme saa rapauttaa Alkon asemaa syrjimistarkoituksessa. Tällöin komissio voisi vaatia monopolin purkamista kokonaisuudessaan, eikä tähän ole Suomessa poliittista tahtoa. 

Pienpanimot malttamattomia

Pienpanimot odottavat alkoholilain kokonaisuudistusta ja siihen kaavailtua pienpanimoiden ulosmyyntioikeutta malttamattomina. Aihe puhutti käsityöläisoluiden ystäviä Suuret Oluet-Pienet Panimot -festivaaleilla Helsingin Rautatientorilla. 

– Pienpanimoissa ollaan kuin tulisilla hiilillä. Ulosmyynnin salliva lainsäädäntö kannustaisi alan yrityksiä investoimaan ja kasvattamaan tuotantoaan. Tällä hetkellä peliliikkeitä ei uskalleta tehdä, koska lain aikataulusta ja sisällöstä ei ole varmuutta, sanoo Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.