Mainos

Päivittäistavarakauppa pettyi Rehulan alkoholilakiesitykseen: "Uhkaa työllisyyttä ja tervettä kilpailua"

2:05

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan ministeri Juha Rehulan pohjaesitys alkoholilaiksi ei edistä tervettä kilpailua ja työllisyyttä. Yhdistys haluaisi viinit ja vahvat oluet ruokakauppoihin.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan perus- ja perhepalveluministeri Juha Rehulan pohjaesitys alkoholilain uudistuksiksi on kaupalle pettymys.

– Ministeri on ilmoittanut tavoitteeksi haittojen vähentämisen ja toisaalta elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen. Pohjaesityksessä Alkon myyntiaikoja pidentämällä ohjataan kohti väkevien kulutusta. Suuri osa muusta elinkeinojen huomioon ottamisesta näyttäisi olevan lähinnä kuolleiden kirjaimien poistoa. Todellinen norminpurku loistaa poissaolollaan, Kari Luoto toteaa.

"Vahvat viinit ja oluet saatava kaupan hyllylle"

Päivittäistavarakauppa on esittänyt, että uudistuksessa kauppojen valikoimien rajoituksia pitäisi purkaa sallimalla vahvojen erikoisoluiden sekä viinin myynti ruokakaupoissa. Esimerkiksi keskioluen 4,7 % raja on yhdistyksen mukaan täysin keinotekoinen.

Keinotekoisia ovat yhdistyksen mielestä myös alkoholin myyntiaikojen rajoitukset. Alkoholijuomia tulisi yhdistyksen mielestä voida myydä kuten muitakin tuotteita myymälän normaalien aukioloaikojen mukaisesti.

– Suomalaisten alkoholinkulutus ja nuorten alkoholinkäyttö ovat vähentyneet jo useita vuosia. Samoin suomalaisten kulutus on siirtynyt väkevistä kohti laimeampia tuotteita. Alkoholista aiheutuvia haittoja on kaikissa maissa, riippumatta sääntelyn tiukkuudesta. Suomessa ollaan valmiita siirtymään kohti eurooppalaista, liberaalimpaa alkoholikulttuuria. Sen mukaiset uudistukset on myös täysin mahdollista toteuttaa vastuullisesti, Luoto painottaa.

"Rehulan ehdotus uhkaa pienten kauppojen olemassa oloa"

Ministeri Rehula esitteli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ministeriryhmälle pohjaesityksen alkoholilain uudistuksista tänään.

Luoto toivoo, että poliittinen keskustelu aiheesta tuo pohjaesitykseen uusia näkemyksiä.

– Tämä versio ei tue millään tavoin esimerkiksi koko maan kattavan myymäläverkoston säilymistä vaan uhkaa pienten kauppojen kilpailukykyä ja mahdollisuuksia työllistää. Alkon aukioloaikojen laajentaminen lisäisi entisestään Alkojen sijoittumisesta aiheutuvaa kilpailuvääristymää.

– Myöskään pienpanimoiden kasvun edellytyksiä tai matkustajatuonnin hillitsemistä ei pohjaesityksessä oteta huomioon lainkaan, Luoto huomauttaa Päivittäistavarakauppa ry tiedotteessa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.