Mainos

Alkoholivääntö turhauttaa: "Kansanedustajista osa vastustaa kaikkia muutoksia ja vapautta"

Alkoholilain uudistusta käsiteltiin tiistaina eduskunnassa. Monelle aihetta seuranneelle keskustelu saattoi tuntua takaumalta – niin pitkään  ruokakaupoissa myytävien juomien prosenttirajojen nostosta ja alkoholin tilauksesta ulkomailta on puhuttu.

AlkoTaxi-tapausta hoitava juristi Petteri Snell kertoo seuranneensa alkoholikeskustelua kuin muuttuvaa säätä.

– Joka toinen päivä tulee jostain trollitehtaasta raittiusihmiset esille, hän puuskahti Huomenta Suomi -lähetyksessä keskiviikkona.

– Kansanedustajista osa vaikuttaisi vastustavan periaatteesta kaikkia muutoksia ja vapautta.

Mikä on AlkoTaxi-juttu?

AlkoTaxi-jutussa Virossa toimiva yrittäjä myi vuonna 2009 alkoholijuomia internetissä ja kuljetti niitä kotiin suomalaisille asiakkaille.

Hänet tuomittiin hovioikeudessa törkeästä veropetoksesta, mutta syyte alkoholirikoksesta hylättiin osittain, koska hovioikeus katsoi alkoholilain sisältävän EU-oikeuden vastaisia säännöksiä.

Jutun molemmat osapuolet ovat hakeneet valituslupaa korkeimmalta oikeudelta ja jos korkein oikeus suhtautuu etämyyntiin sallivasti, se voi muuttaa alkoholilain perusteita.

Mietojen alkoholijuomien osalta hovioikeus katsoo alkoholilain sisältävän EU-oikeuden vastaisia säännöksiä.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja​​​​​​​ Kari Luoto sekä Matkailu- ja ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lappi ovat samoilla linjoilla, vaikka kommentoivatkin tilannetta maltillisemmin sanankääntein.

Lappi sanoo, että alkoholilakiin on tulossa hyvien uudistusten lisäksi kiristyksiä – esimerkiksi alkoholin verotusta ollaan kiristämässä. Hän huomauttaa, että jos alkoholin hintaa ei lasketa, matkustajatuonti tulee väistämättä pysymään ennallaan ja matkailu suuntautumaan kotimaan sijaan Baltiaan.

– Viime aikoina puhuttu, ettei tarvita enää alkoholilain kokonaisuudistusta, koska Viron alkoholiveron korotus poistaa ongelman. Mutta jos Suomi nostaa alkoholiveroa, matkustajatuonti ei tule yhtään vähenemään. Meidän pitää saada hintoja alaspäin, Luoto täydentää.

– Kuluttajat ovat valmiita menemään vapaampaan suuntaan. Jos kuluttajille ei anneta vastuuta, heiltä ei voi odottaa myöskään vastuullista käytöstä.

Alkoholilaista äänestetään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.