Mainos

Uudisasukkaat lupasivat poistaa asuntovaununsa

Parinsadan juutalaisen uudisasukkaan joukko suostui tänään siirtämään asuntovaununsa läheltä Ramallahia Jordanjoen länsirannalta. Uudisasukkaat olivat varhain tänään siirtäneet asuntovaunuja Ramallahin lähellä sijaitsevalle kukkulalle. Israelin hallitus ilmoitti, ettei se ollut antanut uudisasukkaille rakennuslupaa, ja lähetti alueelle satoja poliiseja.

Palestiinalaiset suhtautuivat jyrkän kielteisesti uudisasukkaiden hankkeeseen, jota palestiinalaiset pitivät uutena esteenä Hebron-sopimuksen syntymiselle. Uudisasukkaat lupasivat siirtää asuntovaununsa sunnuntaina. Uudisasukkaitten johtaja Yaakov Katz sanoi, että siirtämisestä sovittiin, kun Israelin puolustusministeri Yitzhak Mordechai oli luvannut tavata uudisasukkaat ja keskustella heidän kanssaan Beit Elin uudisasutuksen laajentamisesta.

Israelin ja palestiinalaisten neuvottelut Hebronista ovat edelleen kesken. Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun edustaja kertoi jo eilen, että sopimus syntyisi muutaman tunnin kuluttua. Myöhemmin edustaja sanoi, että palestiinalaiset olivat viime hetkillä ryhtyneet lypsämään lisämyönnytyksiä Israelilta.

Valtaosa Länsirannalla sijaitsevasta Hebronista piti siirtää Israelin hallinnosta palestiinalaisten viranomaisten johtoon jo yhdeksän kuukautta sitten. Nytkään sopimukseen ei ole vielä päästy Yhdysvaltain tiiviistä välityksestä huolimatta. Hebronissa asuu nelisensataa juutalaista ja satatuhatta palestiinalaista.

Mubarak selitti

Egyptin presidentti Hosni Mubarak selitti tänään tv-haastattelussa Hebron-neuvottelujen jumiutumista. Mubarakin mukaan syynä on se, että Israel ei ole suostunut ilmoittamaan ajankohtaa, jolloin se vetää joukkonsa Hebronia ympäröivältä maaseudulta. Toinen syy neuvottelujen umpikujaan on Mubarakin mielestä kiista Hebronissa sijaitsevan Patriarkkojen haudan valvonnasta.

Palestiinalaiset vaativat oikeutta osallistua Patriarkkojen haudan turvallisuuden valvontaan, koska paikka on pyhä paitsi juutalaisille myös muslimeille, Mubarak selitti. Palestiinalaisten presidentti Arafat joutuisi Mubarakin mukaan mahdottomaan tilanteeseen, mikäli palestiinalaiset eivät saisi osallistua Patriarkkojen haudan vartiointiin.
-Koko islamilainen ja arabimaailma tuomitsisi hänet ja arvostelisi häntä, Mubarak sanoi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.