Uudet 100 ja 200 euron setelit julki – aiempaa kapeampia ja kestävämpiä

Tässä tulevat uudet eurosetelit 0:36

Euroopan keskuspankki (EKP) julkisti tänään uudet 100 ja 200 euron setelit. Ne otetaan käyttöön ensi vuoden toukokuussa, Suomen Pankki tiedottaa. Uusien setelien myötä Europa-sarjaksi kutsuttu eurosetelisarja on valmis, sillä 5, 10, 20 ja 50 euron uudet setelit ovat jo käytössä.

Uudet setelit poikkeavat joiltain osin aiemmista setelisarjan seteleistä.

Setelit ovat muun muassa aiempaa kapeampia, 50 euron setelin levyisiä. Hoikempaa ulkomuotoa on perusteltu sillä, että siten seteleitä on helpompi käsitellä, ne mahtuvat paremmin lompakkoon ja ne myös säilyvät kulumatta pidempään.

Setelien pituus ei sen sijaan ole muuttunut.

Vahva suoja väärentämistä vastaan

Uusissa 100 ja 200 euron seteleissä on lisäksi uudenlaisia, sekä paljain silmin erottuvia että laitteilla tunnistettavia turvatekijöitä.

Setelissä olevan hopeanhohtoisen nauhan yläosassa on uutena tekijänä satelliittihologrammi, jossa pienet euron tunnukset kiertävät numeroa. Ne näkyvät selvästi, kun valo kohdistuu niihin suoraan.

Nauhassa näkyvät myös Europa-neidon kasvot, hallitseva arkkitehtoninen kuva-aihe ja suurikokoinen euron tunnus.

Uusilla turvatekijöillä on haluttu helpottaa seteleiden aitouden tarkistamista.

EKP:n johtokunnan jäsen Yves Mersch kertoi setelien julkistamistilaisuudessa, että niiden käyttöönoton jälkeen koko eurosetelivalikoimalla on vahva suoja väärentämistä vastaan. 

Uudet setelit otetaan ensi vuonna käyttöön 28. toukokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat