Mainos

Uudesta hallituksesta saattaa tulla pitkäikäisin

Tällä hetkellä Matti Vanhasen ykköshallitus on seitsemännellä sijalla hallitusten ikätilastossa. Vanhasen kakkoshallituksella on mahdollisuudet nousta listan kärkisijalle.

Pääministeri Matti Vanhasen tuleva hallitus saattaa hyvinkin nousta Suomen hallitusten ikätilastossa kärkisijalle.

Tämä toteutuu, jos hallitus istuu koko vaalikauden ja toteuttaa kaavailut eduskuntavaalien siirtämisestä huhtikuun kolmannelle sunnuntaille.

Vanhasen toisella hallituksella on tällöin mahdollisuus päästä runsaassa neljässä vuodessa lähes 1500 päivään ja ohittaa hallitusten ikätilastossa ykköstilan jakavat Paavo Lipposen hallitukset. Kummallekin niistä kertyi runsaat 1450 päivää.

Suomen hallitukset toimikauden pituuden mukaan

Vaikka Vanhasen ykköshallitus nimitettiin Anneli Jäätteenmäen lyhytikäisen hallituksen jälkeen kesällä 2003, se nousee silti varsin korkealle hallitustilastossa. Huomenna sille on kertynyt hallituspäiviä 1396, millä se sijoittuu kuudennelle sijalle hallitusten ikätilastossa.

Eilen Vanhasen hallitus saavutti ikätilaston ykköstilaa aiemmin vuosikymmenien ajan pitäneen T. M. Kivimäen hallituksen iän ja siirtyi seitsemänneltä sijalta pykälää korkeammalle. Kivimäen hallitus toimi vuosina 1932-36 yhteensä 1394 päivän aikana.

Neljän vuoden hallituksia

Suomessa on jo neljännesvuosisadan ajan hallitukset istuneet koko vaalikauden ajan. Poikkeuksena oli Anneli Jäätteenmäen lyhytikäinen ministeristö neljä vuotta sitten.

Toisin oli ennen. Suomessa on ennen Vanhasen kakkoshallitusta ollut yhteensä 69 hallitusta. Niistä vain kolmisenkymmentä on istunut yli vuoden. Takavuosikymmeninä ei ollut mitenkään harvinaista, että hallitusneuvotteluja jouduttiin käymään muutaman kuukauden välein, kun hallitukset kaatuivat erilaisiin, pieniin tai suuriin kriiseihin.

Kaikkien aikojen lyhin hallitus on elo-syyskuussa 1944 istunut Antti Hackzellin hallitus. Sille kertyi vallassaolopäiviä vain 45. Sitä seurannut Urho Catrénin hallitus jätti tehtävänsä 58 päivässä. Vuonna 1970 Teuvo Auran "vapaapalokuntahallitus" sai kokoon 63 päivää.

Auran ministeristö oli virkamieshallitus, ja Hackzellin ja Castrenin hallitukset toimivat erityistilanteissa poikkeusaikoina. Näin ollen varsinaisesti lyhytaikaisin poliittinen hallitus on Jäätteenmäen ministeristö 69 päivällään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.