Mainos

Uudessa budjetissa valtion velkaan 6 miljardia

Pääministeri Paavo Lipposen kakkoshallituksen ensimmäisen budjettiesityksen menot ylittävät hallitusohjelmassa asetetun tavoitteen, jonka mukaan menot pidetään koko vaalikauden kuluvan vuoden menojen tasolla. Tänään eduskunnalle annetun esityksen loppusumma on 198,9 miljardia markkaa. Summaan sisältyy kuusi miljardia markkaa valtion velan lyhennystä.

Vertailukelpoinen menojen loppusumma on siten 192,9 miljardia markkaa eli pari miljardia markkaa tavoiteltua korkeampi. Loppusummaa kasvattavat Agenda 2000 -ratkaisuun sisältyvät menot eli ne EU:sta tulevat rahat, joilla maanviljelijöille korvataan maatalouden tuottajahintojen alenemista. Hallitus vakuuttaa, että kun nämä menot siivotaan pois, budjettiesitys on sopusoinnussa hallitusohjelman menolinjauksen kanssa.

Kansalaisten elämään keskeisesti vaikuttavat ensi vuoden veroratkaisut jäävät esityksessä vielä auki, odottamaan työmarkkinajärjestöjen sopimuksia ensi vuoden palkoista. Veroasteen arvioidaan pysyvän suunnilleen nykytasolla. Ensi vuonna sen lasketaan olevan 46,8 prosenttia. Valtion omien työntekijöiden palkankorotukset on ensi vuonna maksettava nyt budjetoitujen toimintamäärärahojen puitteissa.

Niinistö ei kommentoinut veronalennusten laatua

Niinistö, Sauli


Valtiovarainministeri Sauli Niinistö pitää hallituksen ensi vuoden talousarvioesitystä tulevaisuuden budjettina. Niinistön mukaan tuore esitys on koulutuksen, tutkimuksen ja turvallisuuden budjetti. Lisää varoja saavat muun muassa poliisi ja puolustusvoimat.

Niinistön mukaan budjetti antaa myös hyvän pohjan tulopoliittisten neuvotteluiden yhteydessä tehtäville veronalennuksille. Veronkevennysten määrää ja laatua hän ei kuitenkaan halua tarkentaa.
(MTV3-STT)
Matti Maunu valottaa budjetin poliittisia kiemuroita(0:55)
Valtioneuvoston sivuille pääset tästä
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.