Uudenmaan eristys ei olisi enää suuri järkytys VR:lle koska suuri osa matkustajia on jo kaikonnut – ”Meidän on pystyttävä tarjoamaan mahdollisuutta matkustaa”

3:29

VR:n toimitusjohtaja Rolf Janssonin mukaan Uudenmaan eristäminen ei enää olisi suuri isku junaliikenteelle, koska matkamäärät ovat jo pudonneet rajusti.

– Jos katsoo meidän matkamääriämme niin käytännössä viimeisen kahden viikon aikana matkamäärät ovat olleet laskussa sellaiset 75-80 prosenttia. Nyt jäljellä on enää 20 prosenttia matkamääristä.

– Jossain määrin eristäminen tulee vaikuttamaan, mutta jäljellä oleva liikenne on juuri tätä työmatkaliikennettä, joten tämä tulee todennäköisesti suhteellisen vähän vaikuttamaan verrattuna siihen muutoksen, mitä on ollut viimeisen kahden viikon aikana, Jansson kertoo MTV Uutisille.

Jansson korostaa sitä, että VR:n olisi pystyttävä pitämään yllä liikennettä ympäri maata myös poikkeusoloissa. Junaliikenteelle on yhä tarvetta, vaikkakin tavallista vähemmän.

– Me olemme jo tehneet sen päätöksen, että perumme noin 15 prosenttia junavuoroista, mutta me ylläpidämme liikennettä kautta Suomen. Nyt arvioidaan ja seurataan tilannetta ja käydään ministeriöiden kanssa keskusteluja.

– Painotan sitä, että VR:n rooli yhteiskunnassa on tosi tärkeä ja nyt on toimittava vastuullisesti ja meidän on pystyttävä tarjoamaan mahdollisuutta matkustaa heille, jotka sitä ehdottomasti tarvitsevat, Jansson sanoo.

Myös VR kärsii koronakriisistä taloudellisesti ja yt-neuvottelut ovat käynnissä. Toistaiseksi tavaraliikenne ei ole kärsinyt, mutta muutoksia voi tulla myös siihen.

– Talousvaikutukset ovat tosi merkittäviä, kun matkamäärät ovat kovassa laskussa. Jos katsotaan tavaraliikennettä niin kovaa laskua ei nähdä vielä, mutta se todennäköisesti tulee viiveellä. Olemme tehneet erilaisia skenaarioita. Se on selvää, että vaikutukset liikevaihtoon ja tulokseen ovat tosi merkittävät. Meillä on koko konsernin kattavat yt-neuvottelut menossa, Jansson selvittää.

Poliisi tarkistaa myös junia

Poliisi on kertonut tarkistavansa matkustajaliikennettä myös junalaitureilla ja junissa sen jälkeen, kun Uudenmaan eristäminen alkaa. Virkavallan tarkastukset eivät näillä näkymin vaikuta VR:n aikatauluihin.

Toimitusjohtaja Janssonilla on myös toive siitä, miten tarkastukset olisi hyvä toteuttaa.

– Se paras tapa toteuttaa nämä tarkastukset on varmaan se, että poliisipartiot liikkuvat junasta toiseen vähän niin kuin meidän konduktöörit liikkuvat HSL:n lähijunissa eli hyppäävät asemalla pois ja menevät seuraavaan junaan. Sitä kautta tämä ei vaikuta meidän aikatauluihin ja aikoihin, Jansson sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja