Uudenkaupungin autotehdas hiljenee – ovet säpissä koko huhtikuun: "Ei yhtäkään koronatartuntaa"

Näin Mersuja maalataan Uudenkaupungin autotehtaalla 3:14
Kurkista videolta, miten uusia Mersuja maalataan Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa.

Uudessakaupungissa valmistettiin viime vuonna enemmän autoja kuin koskaan aiemmin, mistä johtuen Valmet Automotiven tuloskin parani merkittävästi. Koronavirustilanne ja siitä johtuvat ongelmat komponenttien saatavuudessa kuitenkin hiljentävät työntekijämäärältään Suomen suurimman tehtaan huhtikuun ajaksi.

Uudenkaupungin autotehtaan tuotanto seisahtuu huhtikuun ajaksi.

Seisokin suurimpana syynä ovat ongelmat komponenttien saatavuudessa, mutta myös mahdollinen koronaviruksen aiheuttama riski työntekijöiden terveydelle. Lomautukset koskevat myös Salon akkutehdasta.

– Yt:t käynnistettiin pari viikkoa sitten kun eurooppalaiset autotehtaat ilmoittivat vastaavista tehtaidensa sulkemisista. Ennakoimme, että päämiehet ja osatoimittajat menevät kiinni, kertoo Valmet Automotiven talousjohtaja Juha Torniainen Kauppalehdelle.

Torniaisen mukaan suurin syy tehtaan sulkemiseen on komponenttipula, sillä koronavirukselta on vielä vältytty.

– Meillä ei ole ollut yhdessäkään toimipaikassa koronatartuntaa. Henkilöstön turvallisuus ja terveys on kuitenkin tärkein asia ja sen eteen on tehty toimenpiteitä.

Viruksen torjunnassa osa Valmet Automotiven henkilöstöstä siirtyi jo jokin aika sitten etätöihin, tehtaalle asetettiin vierailijarajoituksia ja siivousta ja desinfiointia tehostettiin.

Matkalla olleiden työntekijöiden paluuta työpaikalle pyrittiin välttämään koko konsernissa.

Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaassa kootaan Mercedes-Benzejä Daimlerille. Tehtaan väliaikaisesta sulkemisesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Tulos parani 39 prosenttia

Valmet Automotive -konserni on julkistanut vuoden 2019 tilinpäätöksensä. Liikevaihto oli 651,5 (662,6 vuonna 2018) miljoonaa euroa, jossa on laskua edelliseen vuoteen kaksi prosenttia.

Konsernin tulos ennen korkoja, veroja ja poistoja parani kuitenkin 39 prosentilla ja oli 78,8 (56,9) miljoonaa euroa. Lisäksi konsernin liikevoitto kasvoi 18,1 (17,8) miljoonaan euroon, mikä vastaa 2,8 (2,7) prosenttia liikevaihdosta, huolimatta uuden EV Systems -liiketoimintalinjan perustamisesta ja suunnittelupalvelujen tappiosta.

Kannattavuuden hienoinen parantuminen johtui tuotannon tehostumisesta ajoneuvojen valmistuspalveluissa sekä katto- ja kinematiikkaliiketoiminnassa.

Konsernin toimintojen operatiivinen kassavirta kasvoi yli kaksinkertaiseksi 82,2 (39,1) miljoonaan euroon. Kassavirta investointien jälkeen oli 40,9 (-34.4) miljoonaa euroa.

Autonvalmistuksessa tehtiin 114 000 autolla jälleen uusi tuotantoennätys.

Myönteiset pitkän aikavälin näkymät

– Vuoden 2019 aikana Valmet Automotive kehitti edelleen toimintansa tehokkuutta ja säilytti vahvan markkina-asemansa. Tällä hetkellä epävarmuutta aiheuttaa kuitenkin muun muassa koronapandemia. Valmet Automotivella henkilöstön terveys ja turvallisuus ajaa kaiken muun edelle. Koronapandemia vaikuttaa toimintaamme lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmällä aikavälillä liiketoimintalinjojemme näkymät ovat myönteisiä tehostuneen taloudellisen ja operatiivisen toimintamme sekä monien äskettäisten ja potentiaalisten uusien pitkäaikaisten asiakassopimusten ansiosta, sanoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald tulostiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat