Ostaja perui kaupat 400 kilometrin ajon jälkeen – mitä kävi uuden auton arvolle? Kuluttajariitalautakunnan linjaus voi hämmästyttää

Eteläpohjalainen autokauppias joutui ammattihuijarin uhriksi - näin hän onnistui saamaan melkein koko saaliin takaisin:"Kyllä siinä häkki heilahti" 6:01
KATSO MYÖS: Eteläpohjalainen autokauppias joutui ammattihuijarin uhriksi. Näin hän onnistui saamaan melkein koko saaliin takaisin.

Valtaosassa etämyyntikaupoista on 14 päivän peruuttamisoikeus, minkä kuluessa kuluttaja saa perua kaupan ilman erityistä syytä, vaikka tavaraa olisikin jo kokeiltu. Näin saa toimia jopa auton kohdalla. Kuluttajariitalautakunta on linjannut, miten arvonalenema lasketaan, jos autolla on peruuttamisikkunan aikana ajettu enemmän kuin kohtuulliseksi katsottu määrä koeajoa.

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg kertoo tiedotteessa, että automarkkinoilla on ollut erilaisia käytäntöjä nettikaupassa niin kokeiluoikeuden kuin arvonlaskemisenkin määrän suhteen.

– Lautakunnan tuoreet linjaukset toivottavasti yhdenmukaistavat käytäntöjä ja vähentävät erimielisyyksiä alalla, Ståhlberg toteaa.

Kuluttajariitalautakunta kertoo tiedotteessaan tapauksesta, jota käsiteltiin taannoin lautakunnan täysistunnossa. Kyseessä oli verkossa tehty uuden auton kauppa, jossa ostajaosapuoli perui kaupan 14 vuorokauden kuluessa, mihin hänellä myös oli oikeus.

Normaalisti asiassa ei välttämättä olisi mitään selviteltävää, mutta tässä tapauksessa ostaja oli ehtinyt ajamaan autolla jo 400 kilometriä ennen kauppojen peruuttamista. Lautakunnan olikin ratkaistava, mikä olisi kohtuullinen korvaus kuluttajalta myyjäliikkeen suuntaan, koska auton arvo oli epäilemättä kärsinyt kolauksen.

Helpommin sanottu kuin tehty, sillä tavaran arvon alenemisen laskemisesta ei ole laissa erityistä ohjetta.

Ylimääräinen ajo alensi uuden auton arvoa 60 eurolla

Kuluttajariitalautakunta katsoi, että auton kohdalla on luontevaa sitoa arvon alentuminen autolla ajettuihin kilometreihin. Näin toimitaan myös autokauppoja purettaessa silloin, kun ostajan on hyvitettävä ennen auton palauttamista saamansa hyöty autosta.

Purkutilanteissa arvonalennuksen määrää voidaan pitää oikeana, kun se on 10 senttiä kilometriltä auton kauppahinnan ollessa 10 000 euron luokassa, 20 senttiä kilometriltä kauppahinnan ollessa noin 20 000 euroa ja 30 senttiä kilometriltä, kun autosta on maksettu 30 000 euroa tai enemmän. Lautakunta päätyikin lopulta käyttämään samaa taulukkoa myös tässä yhteydessä.

Koska lautakunnan arvion mukaan kohtuullinen koeajo uudelle autolle olisi ollut 100 kilometriä, oli tämän ylittäviä kilometrejä 300. Auton kauppahinta oli ollut noin 18 000 euroa, joten lautakunta katsoi, että siitä tuli vähentää arvonalennuksena 20 senttiä kilometriä kohden.

Tällä laskutoimituksella kuluttajariitalautakunta tuli päätelmään, että ostajan tulisi hyvittää myyjälle 60 euroa auton arvon alenemisesta.

Lähde: Kuluttajariitalautakunta

Lue myös:

    Uusimmat