Uudelleen avioituneet lesket ovat onnellisia

Leskeksi jäämisen jälkeen avioituneet ikääntyneet ihmiset ovat onnellista porukkaa. Näin voi sanoa ainakin kärjistäen Joensuun yliopiston tutkijan Kirsi Pankarinkankaan tutkimuksen perusteella.

Hänen tutkimuksestaan selviää, että vanhemmalla iällä solmituissa avioliitoissa on kyse aidoista tunteista. Pankarinkangas kysyi, miksi avioparit valitsivat juuri avioliiton, eivätkä esimerkiksi tyytyneet avoliittoon tai seurusteluun. Hän antoi eri vastausvaihtoehtoja, joista vastaajat valitsivat mieleisensä.

− Pääasiat olivat läheisyys, yhdessä viihtyminen ja rakkaus. Miehet ja naiset vastasivat suurin piirtein samalla tavalla.

− Jotkut vastanneista kokivat, että avioliitto antaa selkeyttä ja turvaa sekä on omien elämänarvojen mukaista. Osa halusi myös kunnioittaa avioliitolla perinteitä, Pankarinkangas sanoo.

Pankarinkankaan tutkimus kertoo varsin lohdullista tarinaa. Hän kysyi leskeksi jääneiltä, kuinka onnellisia he ovat uudessa avioliitossaan.

− Vastaukset olivat hyvin myönteisiä. Jopa noin 90 prosenttia vastanneista oli vähintään melko onnellisia. Miltei kolme viidesosaa vastanneista kertoi olevansa hyvin onnellisia, Pankarinkangas sanoo.

Eivätkä iloiset tulokset tähän Pankarinkankaan tutkimuksesta lopu. Hän nimittäin kysyi myös sitä, oliko avioituneilla asioita, jotka olisivat aiheuttaneet epäröintiä.

− Niitä ei juurikaan ollut. Tapojen yhteensovittaminen ja lasten suhtautuminen asiaan olivat askarruttaneet vähän, mutta eivät nekään sen suurempaa epäröintiä synnyttäneet, Pankarinkangas valaisee.

Hänen tutkimukseensa otettiin ihmisiä, jotka ovat solmineet toisen avioliittonsa leskeksi jäämisen jälkeen keski-iässä tai sitä myöhemmällä iällä. Otantaa rajattiin vielä niin, että mukaan pääsi vain suomenkielisiä, Suomessa asuvia ihmisiä.

Kaikki tutkimukseen osallistuneista olivat yli 50-vuotiaita, vanhimmat yli 80-vuotiaita. Mukaan Pankarinkangas otti aviopareja, jotka olivat avioliittonsa alkutaipaleella: Pareja, jotka olivat olleet aviossa yhden tai kaksi vuotta. Hän lähetti kyselylomakkeen toiselle puolisoista, eli hänelle, joka sopi kriteereihin. Toiselle puolisolle Pankarinkangas ei sen sijaan asettanut kriteereitä.

Väitöskirjatutkimukseen löytyi lopulta noin 400 henkilöä, joista 308 vastasi Pankarinkankaan kyselyyn.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja