Mainos

Utsjoki kuukausia ilman poliisia – "Ehkä sinne ensi viikolla joku joutaa"

Utsjoki haluaa poliisin takaisin. Viime kevääseen asti kunnan alueella on ollut poliisipartio. Kunnanjohtajan mukaan poliisiton kunta on jo uhka asukkaiden turvallisuutta. Utsjoki vaatiikin valtiota takaamaan poliisitoimen jatkuvuuden.

Kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että kunnassa oltiin varmoja, että poliisitoiminta jatkuu. Viime kesänä tuli kuitenkin vahvistus, että Utsjoen poliisipalvelut hoituvat Inarista.

– Kyseessä on kaksi Suomen laajinta kuntaa. En oikein jaksa ymmärtää sitä, että kuulemma poliisit kolmiviikkoisjaksossa kävisivät täällä pari kertaa.

Kunnanjohtaja laskee etäisyyksiä ja aikaa, kun Ivalosta Utsjoen kirkonkylälle on matkaa noin 160 kilometriä.

– Jos poliisia sitten tarvitaan esimerkiksi Nuorgamissa, niin matkaa tulee yhteensä jo 200 kilometriä. Samoin, jos poliisia tarvitaan jossain Karigasniemi-Utsjoki-tien varressa. Tämä edellyttäen, että poliisi on asemalla.

Utsjoella kuntalaisten huoli on suuri, kun poliisia ei ole Inaria lähempää saatavana. Käytännön tilanteita on jo syntynyt. Onneksi ei mitään vakavampaa ole sattunut.

– Kun soitetaan poliisille, niin poliisi vastaa, että me olemme nyt hälytyksessä. Ehkä tällä viikolla tai ensi viikolla sinne joku joutaa, Tieva-Niittyvuopio kertoo.

Ivalossakaan ei ole liikaa resursseja.

– Jos poliisipartio on matkalla kohti Saariselkä tai Sevettijärveä, etäisyydet entisestään kasvavat. Eli tilanne on ihan mahdoton käytännössä.

Perustuslain vastaista

Tieva-Niittyvuopio ottaa esimerkiksi myös poliisien suorittaman esitutkinnan. Hänen mukaansa kartasta näkee kuntien alueiden laajuuden. Sen partioiminen lisättynä asianmukaisella esitutkinnan eteenpäinviemisellä on vähille poliisin resursseille Inarissa hyvin haastavaa.

Utsjoen kunnanhallitus on keskustellut poliisin puuttumisesta.

– Todettiin, että kyllä tämä alkaa olla jo perustuslain vastaista. Kansalaisten turvallisuutta ei todellakaan näin ylläpidetä.

Kunnanjohtaja sanoo ymmärtävänsä, että poliisipiireillä on vähän rahaa. Mutta se pohdituttaa, ovatko valtion resurssit niin vähissä, että poliisitoimen edellytykset pitää viedä, niin että lähes puolet maasta on ilman poliisipalveluita.

Viranomaiset puuttuvat kokonaan

Kunnanjohtaja muistuttaa, että poliisitoimi on valtion asia, eikä yksittäisellä kunnalla ole muuta mahdollisuutta, kuin yrittää vaikuttaa asioihin. Jopa valittamalla oikeuskanslerille.

– Varmasti Suomessa on alueitä, jossa on pitkä matka poliisipäivystykseen. Mutta kun meillä ei ole täällä muitakaan viranomaisia. Ei ole rajavartiostoa, tullia tai muutakaan edes vähäisin poliisin valtuuksin.

Kunnanjohtaja myöntää, että vähäväkisistä kunnista on helppo ottaa resursseja pois. Mutta samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että Utsjoki on rajakunta ja etenkin kesällä matkailijoita on paljon. Poliisiton kunta saattaa myös olla hyvää alusmaata rötöstelijöille ja muille rikollisille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.