Mainos

Poliisi lopettaa Enontekiöllä, kunta puuhaa sheriffiä – "Valtiovalta on jättämässä heitteille"

Enontekiö harkitsee kunnallisen sheriffin toimen perustamista, sillä kunnan poliisivirat loppuvat vuodenvaihteessa.

Kyseessä on kunnanvaltuuston puheenjohtajan mukaan hätähuuto Enontekiön ja syrjäseutujen turvallisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta.

– Meillä on tunne, että valtiovalta on jättämässä meitä heitteille. Olemme neuvotelleet, käyneet poliittista keskustelua, olemme antaneet lausuntoja ja vedonneet muun muassa ministeriin, Lapin poliisiin ja poliisikomentajaan.

Meitä ei ole kuultu eikä ole kuunneltu, jolloin on jouduttu tilanteeseen, jossa on harkittava kovempia toimia, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen kertoo.

Hänen mukaansa tällä hetkellä toinen Enontekiön kirkonkylälle Hettaan sijoitetuista poliiseista on lomalla eikä palaa enää töihin. Toisen pesti loppuu helmikuussa.

– Viime viikolla poliisia odotettiin Hetassa 2,5 tuntia tilanteessa, jossa oli kysymys henkeen kohdistuvasta uhkaavasta väkivaltatilanteesta. Täällä ei pienistä pahoinpitelyistä tai taskuvarkauksista lähdetä soittelemaan.

Hänen mukaansa myös rekkaonnettomuudet aiheuttavat viikoittain ongelmia valtatie 21:n varrella. Liikenteenohjausapua on pyydetty jopa Norjasta.

"Emme niele selityksiä" 

Alatörmäsen mukaan ylipäätään sillä, että partio lähtee ja tulee Enontekiöltä, on merkitystä.

– Näitä selityksiä, että meidän turvallisuudesta voidaan huolehtia, vaikka meillä ei ole omaa poliisia, me emme niele. Kyse on siitäkin, että tuntee paikallisen maaston, kulttuurin ja ihmiset.

Vajaan kahdentuhannen asukkaan Ruotsiin ja Norjaan rajoittuvassa kunnassa on Alatörmäsen mukaan paljon elämää ja siksi tarvetta viranomaisille.

– Meillä on saamelaisalue, kaksi suurinta paliskuntaa, lentokentän kautta kulkee merkittävä määrä matkailijoita ja paljon norjalaista rekkaliikennettä. Todellisuudessa tarvetta poliisille on, sillä ihmisiä on kunnan väkilukuun nähden moninkertainen määrä, Alatörmänen kertoo.

Perustetaanko kuntaan sitten todella kunnallinen seriffi vai onko kyseessä pelkkä julkisuustemppu?

– Nyt katsotaan tämä keskustelu, kunnan tehtävänä on taata turvallisuus, jos valtio sitä ei tee. Seriffi on nostettu esiin nimikkeenä, meillä on yksi valtuusto vielä tämän vuoden puolella, jossa voidaan alkaa miettiä määrärahoja ja muita. Näin pitkälle ei olla vielä menty, mutta harkinta on olemassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.