Mainos

Uspenskin kupolit muuttuvat taas kultaisiksi

Uspenskin katedraalin ensimmäinen kupoli on entistetty. Pahasti rapistuneita sipulikupoleita on 14, joten urakka on vasta alussa.

Yksi Helsingin maamerkeistä, Uspenskin katedraali, muuttuu pikkuhiljaa jälleen kulta-kattoiseksi. Tänään nostetaan paikalleen entistettävänä ollut ensimmäinen kullattu kupoli. Kyseessä on tiettävästi neljäs kerta, kun Uspenskin kupoleita kullataan. Edellisestä kerrasta on kulunut 36 vuotta.

Kultaamisen suurin kustannus ei ole kulta vaan käsityö. Kupolin kultaamiseen puhdasta 24 karaatin kultaa ei tarvittu kuin 45 grammaa, koska sitä on vain millimetrin kymmenestuhannesosan paksuinen kerros. Tekijälleen työ oli ainutlaatuinen:

- Tämä on unelmatyö jo ihan senkin takia, että tämä on kultturihistoriallisesti niin merkittävä kohde. Olen todella kiitollinen siitä, että sain mahdollisuuden tällaisen työn toteuttamiseen, kertoo Kultaus- ja Kehysliike Virtasen kultaajamestari Harri Virtanen.

Viimeistä silausta myöten valmis kupoli nostetaan tänään paikalleen. Vielä eilen se oli sisätiloissa. Aamupäivän nosto-operaation jälkeen kunnostettavia kupoleita on vielä 13, ja seuraava entistettävä on jo nostettu alas. Suururakka ei takaa Uspenskin liekeille ikuista loistoa.

- Suomen ilmasto on rankka, kupoleiden pintaa rasittavat muun muassa mereltä puhaltava suolainen tuuli sekä liikenteen aiheuttamat päästöt. Kulta on kuitenkin saasteita kestävä metalli, joten kyllä kupoleiden pitäisi kestää ainakin seuraavat 30 vuotta, arvioi Virtanen.

Koko kupoliurakan yhteishinnaksi on arvioitu noin 800 000 euroa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.