Uskotko näihin tupakkamyytteihin? Tutkimus tyrmää: ”Paljon riskialttiimpaa kuin monet luulevat”

Pysyvästi eroon tupakasta 13:18
Tuleeko Suomesta savuton vuonna 2030? Korvaako nuuska tupakan? Katso keskustelu videolta.

Tuore Columbian yliopiston tutkimus osoittaa, että jo muutaman tupakan polttaminen päivässä vahingoittaa keuhkoja pitkäaikaisesti. Yhdysvaltalaistutkijat tyrmäävät lisäksi myytin, jonka mukaan keuhkot palautuvat "normaaliksi" muutaman vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta.

– Monet ihmiset olettavat, että muutaman tupakan polttaminen päivässä ei ole niin paha asia, sisätautilääkäri ja Columbian yliopiston apulaisprofessori Elizabeth Oelsner sanoo tiedotteessa.

Hänen johtamansa tutkimus kuitenkin osoittaa toisin. Keuhkojen toiminnan heikkenemiseen vaikuttaa melko vähän se, tupakoiko henkilö vähän vai paljon. 

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa tarkasteltiin tupakoitsijoiden, entisten tupakoitsijoiden ja koskaan tupakoimattomien henkilöiden keuhkojen toimintaa eli sitä, minkä verran ilmaa ihminen pystyy hengittämään sisään ja ulos.

Tutkimukseen osallistui yli 25 000 ihmistä. Aineistosta tutkijat pystyivät tarkastelemaan eroja vähän ja runsaasti polttavien ihmisten keuhkojen toiminnassa. Vähän polttaviksi luettiin alle viisi tupakkaa päivässä polttavat, runsaasti tupakoiviksi yli 30 tupakkaa päivässä polttavat.

Iältään 17–93-vuotiaita osallistujia tarkasteltiin vuosina 1983–2014. Keskimäärin seuranta-aika oli seitsemän vuotta.

Tulokset julkaistiin The Lancet Respiratory Medicine -tiedelehdessä.

"Kevytkin" tupakointi heikentää keuhkojen toimintaa

Aineistosta havaittiin, että ”kevyesti” tupakoivien keuhkojen toiminnan heikkeneminen oli lähempänä runsaasti tupakoivien kuin tupakoimattomien keuhkojen toimintaa. Tämä tarkoittaa, että vähäinenkin tupakointi voi johtaa vuodessa samanlaiseen keuhkojen heikkenemiseen, mitä runsas tupakointi aiheuttaa yhdeksässä kuukaudessa.

– Muutaman tupakan polttaminen päivässä on paljon riskialttiimpaa kuin monet luulevat. Jokaista pitäisi vahvasti rohkaista tupakoinnin lopettamiseen huolimatta siitä, kuinka monta tupakkaa he päivässä polttavat, Oelsner sanoo tiedotteessa.

Myös vähän tupakoivilla on suurentunut riski sairastua

Tutkimuksessa testattiin myös teoriaa, jonka mukaan heikentynyt keuhkokapasiteetti "normalisoituu" muutamassa vuodessa tupakoinnin lopettamisesta. Tutkijat huomasivat, että ex-tupakoitsijoiden keuhkojen toiminnan heikkeneminen hidastui verrattuna tupakoiviin, mutta keuhkojen kapasiteetti ei normalisoitunut ainakaan 30 vuodessa.

Tupakointi vaikuttaa pitkäaikaisesti keuhkojen anatomiaan ja geenien aktiivisuuteen. Tämä selittää, miksi tupakoiminen liittyy lähes aina keuhkoahtaumatautiin.

Tupakoivista arviolta 20–30 prosenttia sairastuu keuhkoahtaumatautiin, kertoo Terveyskirjasto. Taudissa keuhkoputket ahtautuvat, minkä seurauksena hengityskaasujen vaihto huononee ja oireena ilmenee hengenahdistusta.

Columbian yliopiston tutkimus osoittaa, että myös vähän tupakoivilla on aiemmin luultua suurempi riski sairastua keuhkoahtaumatautiin.

Lue myös:

    Uusimmat