Mainos

Keuhkoahtaumatauti jo 200 000 suomalaisella

Suurin yksittäinen syy keuhkoahtaumataudin saamiseen on tupakointi, sillä jopa puolet pitkään tupakoineista sairastuu siihen.

Keuhkoahtaumatauti yleistyy Suomessa. Hengitysliiton mukaan jo 200 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan tautia. Lisäksi yhtä moni sairastaa sen esiastetta eli kroonista keuhkoputkentulehdusta.

Suurin yksittäinen syy taudin saamiseen on tupakointi. Hengitysliiton mukaan jopa puolet pitkään tupakoineista sairastuu keuhkoahtaumatautiin. Taudin saamisen riski on tupakoitsijalla huomattavasti suurempi kuin keuhkosyövän riski.

Keuhkoahtaumataudin tavallisia oireita ovat hengenahdistus rasituksessa, hengityksen vinkuminen, yskä tai yskökset yleensä aamuisin sekä toistuvat keuhkoputkentulehdukset. Edetessään sairaus tuhoaa keuhkokudosta, mikä vaikeuttaa hapensaantia ja heikentää toimintakykyä.

Tautia ei voida parantaa, mutta oireita voi lievittää lääkkeillä. Tärkein hoitomuoto on tupakoinnin lopettaminen. Säännöllinen liikunta vahvistaa hengityslihaksia ja kohentaa yleiskuntoa.

Hengitysliitto kehottaa pitkään tupakoineita tarkistuttamaan keuhkojensa kunnon työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa.

Maailman keuhkoahtaumapäivää vietetään tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.