Mainos

Uskomaton tapaus paljastui: Ghanassa ollut 10 vuoden ajan Yhdysvaltain valelähetystö

Ghanan pääkaupungissa Accrassa on kymmenen vuoden ajan toiminut lähetystö, joka on todellisuudessa ollut rikollisten pitämä valelähetystö. Seinällä on viime vuodet roikkunut presidentti Obaman kuva ja rakennuksen katolla on liehunut Yhdysvaltain lippu.

Konsulaatin ghanalaiset ja turkkilaiset työntekijät puhuivat englantia ja hollantia ja myönsivät virallisen näköisiä viisumeja ja muita virallisia papereita. Paikalle tulleilta ghanalaisilta "lähetystö" veloitti palveluksistaan 6000 dollaria.

Valelähetystössä on työskennellyt ghanalainen lakimies, joka Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan hallitsi maahanmuuttoon ja rikosoikeuteen liittyviä lakeja.

Asiakkaat hankittiin maaseudulta

Valelähetystö sai asiakkaita menemällä suoraan halukkaiden luo Ghanan maaseudulle, josta asiakkaat kuljetettiin Accraan ja heille hankittiin hotellimajoitus. Suoraan ovesta sisään tulevia asiakkaita ei palveltu. Mainoksien avulla asiakkaita yritettiin saada myös naapurivaltioista Togosta ja Norsunluurannikolta.

– Operaatiota johtaneet rikolliset pystyivät maksamaan korruptoituneille virkamiehille, jotta nämä eivät häiritsisi toimintaa. Samalla rikolliset pystyivät saamaan laillisia tyhjiä viranomaisdokumenttaja täytettäväkseen, Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoo tiedotteessaan.

Viranomaiset sulkivat valelähetyöstön viime kesänä, mutta julkisuuteen tieto tuli vasta kuukausi sitten Yhdysvaltain ulkoministeriön kerrottua asiasta. Kansainväliset lehdet ovat kertoneet asiasta vasta viime päivinä. Ghanassa toimi myös Alankomaiden valelähetystö, joka on nyt myös suljettu.

Viisumeilla ei ilmeisesti päästy ulkomaille

Ulkoministeriön edustaja John Kirby kertoi Fox-uutisille, että kukaan ei tiettävästi ole päässyt valelähetystön myöntämällä väärennetyllä viisumilla Yhdysvaltoihin. Viisumit olivat hänen mukaansa hyvin heikkolaatuisia. Oikeissa viisumeissa on Kirbyn mukaan myös digitaalista tietoa, jota on hyvin vaikea väärentää.

Kun valelähetystö viime kesänä suljettiin, sieltä löytyi kymmenen eri valtion passeja 150 kappaletta sekä viisumeita, joilla oli tarkoitus päästä Yhdysvaltoihin, Etelä-Afrikkaan, Intiaan sekä Eurooppaan Schengen-alueelle, johon Suomikin kuuluu.

Lähteet: Reuters, Fox, Washington Post 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.