Mainos

Isis hankkii ”aitoja väärennettyjä passeja” terroristeilleen

Terroristiorganisaatio Isis on läntisten tiedustelupalvelujen mukaan onnistunut hankkimaan kymmeniä tuhansia aitoja passeja ja henkilötodistuksia käyttöönsä.

Isis on valtaamillaan alueilla saanut käyttöönsä niin tyhjiä passeja kuin henkilötodistuksien valmistamiseen tarvittavia laitteita käyttöönsä, kirjoittaa saksalainen Die Welt -lehti.

Isis harjoittaa passeilla selkeästi kauppaa ja ansaitsee niillä myös rahaa. Läntisten tiedustelupalvelujen mukaan Isisin työstämät ”aidot väärät passit” maksavat 1000 - 1500 dollaria kappaleelta.

Turvallisuusviranomaiset pelkäävät, että jihadistit pystyvät niiden avulla soluttautumaan turvapaikanhakijoiden virrassa Eurooppaan.

Euroopan rajaturvallisuusviraston johtaja Fabrice Leggeri toteaa Die Welt -lehdelle, että valtava kontrolloimaton pakolaisvirta Eurooppaan aiheuttaa luonnollisesti turvallisuusriskin tässä suhteessa.

-Frontexin  rajaviranomaiset tutkivat hyvin tarkasti, matkustavatko pakolaiset väärennetyillä tai varastetuilla henkilötodistuksilla. 

Pakolaisten passien todistusvoimaa pidetään muutoinkin Fabrice Leggerin mukaan varsin rajoitettuna.

-Syyrian kaltaisessa sisällissodan runtelemassa maassa myönnettyjen passien todenmukaisuutta ja aitoutta, sitä että ne olisi myöntänyt toimivaltainen viranomainen, ei voi kukaan taata.

Ainakin kaksi Pariisissa 13. marraskuuta tehdyn  terrori-iskun tekijää oli matkustanut Eurooppaan Kreikan kautta syyrialaisilla passeilla. Miehet käyttivät henkilötodistuksia, jotka oli Isisin toimesta varastettu Rakkan kaupungissa Syyriassa.

Itävallassa poliisi pidätti hiljattain kaksi terrorismista epäiltyä miestä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta Salzburgissa. Molemmat miehet olivat matkustaneet Eurooppaan myös Rakkassa myönnetyillä passeilla. Miehiä kuulustellaan yhä, eikä vielä ole varmuutta olivatko he suunnittelemassa terrori-iskua.

Welt am Sonntag -lehden mukaan ulkomainen tiedustelupalvelu on hiljattain toimittanut Saksan viranomaisille listan mahdollisista passien numeroista, jotka saattavat olla  Isisin Rakkan kaupungissa tehtailemia. Tiedot on lehden mukaan syötetty nyt Schengenalueen tiedonvaihtojärjestelmään.  

Tiettävästi Isisin ei ole kiinnostunut pelkästään arabipasseista. Istanbulin lentokentällä Turkissa pidätettiin viime torstaina turkkilaisten tiedotusvälineiden mukaan kaksi miestä, jotka olivat salakuljettaneet Turkkiin 148 eurooppalaista passia.

Miesten epäillään työskennelleen Isisin toimeksiannosta. He olivat matkalla Syyriaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.