Iran kertoo purkaneensa CIA-ringin ja pidättäneensä 17 henkilöä – osa tuomittu kuolemaan

Iranilaiset turvallisuusvirastot ovat pidättäneet yhteensä 17 ihmistä epäiltyinä yhteyksistä CIA:n vakoilurinkiin. Osa heistä on tuomittu kuolemaan, kertoo iranilaisviranomainen.

Iranin tiedusteluministeriön vastavakoilutoiminnan johtaja on kertonut toimittajille, että turvallisuusvirastot ovat viime viikolla purkaneet onnistuneesti CIA:n vakoiluverkoston. Ministeriölähteen henkilöllisyyttä ei paljastettu.

– Nämä maan pettäneet henkilöt luovutettiin oikeuslaitokselle. Osa heistä on tuomittu kuolemaan ja osa pitkäaikaiseen vankeuteen, lähde sanoi.

Epäillyt pidätettiin vuoden 2018 maaliskuun ja vuoden 2019 maaliskuun välillä.

Iran on ollut napit vastakkain Yhdysvaltojen kanssa viime vuoden toukokuusta lähtien, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump veti maansa pois Iranin ydinsopimuksesta.

Yhdysvallat asetti tämän jälkeen uusia pakotteita Iranille. Lähi-idän maa vastasi pakotteisiin rikastamalla uraania yli ydinsopimuksessa sovittujen ylärajojen.

Epäillyt toimivat itsenäisesti

Iran kertoi viime kuussa, että se oli purkanut vakoiluverkoston, joka oli yhdistetty CIA:han.

– Yhdysvaltalaisissa tiedustelupalveluissa esiintyneitä johtolankoja seuraten löysimme hiljattain henkilöitä, jotka olivat yhdysvaltalaisten viimeaikaisia rekrytointeja. Purimme uuden verkoston, valtionmedia Irna kertoi viime kuussa viitaten tiedusteluministeriön virkamiehen antamiin tietoihin.

Irna kertoi Iranin toteuttaneen operaation yhteistyössä "ulkomaisten liittolaisten" kanssa. Uutistoimisto ei kertonut, miltä valtioilta Iran sai apua.

Ministeriölähteen mukaan 17 epäiltyä on tunnistettu ja kaikki ovat iranilaisia. He ovat toimineet itsenäisesti.

– Epäillyt työskentelivät arkaluontoisissa ja merkittävissä keskuksissa ja niihin liittyvällä yksityisellä sektorilla. He toimivat alihankkijoina ja konsultteina, lähde kertoi.

Osa epäillyistä on lähteen mukaan rekrytoitu sen jälkeen, kun he olivat päätyneet yhdysvaltalaisen tiedusteluviraston asettamaan viisumiansaan. Ansa oli viritetty iranilaisille, jotka pyrkivät matkustamaan Yhdysvaltoihin.

– Osaa lähestyttiin, kun he hakivat viisumia. Toisilla oli viisumi jo ennestään ja CIA painosti heitä, jotta he saisivat viisuminsa uusittua, vastavakoilutoiminnan johtaja kertoi.

"Mittava tappio CIA:lle"

Epäiltyjen tehtävänä oli ministeriölähteen mukaan kerätä salaiseksi määriteltyä tietoa ja käyttivät tiedustelutehtävissään kehittyneitä laitteita. Lähteen mukaan CIA:n edustajat olivat myös kouluttaneet kaikki verkoston 17 jäsentä viestimään turvatusti.

Viranomaislähde kertoi myös, että CIA käytti erityisiä kivenkaltaisia säiliöitä lähettääkseen viestintätyökaluja ja henkilöllisyysasiakirjoja verkostolleen.

– Väärennökset olivat kömpelöitä. Tämä osoittaa, että ne olivat CIA:n itsensä tekemiä, lähde kertoi.

Hänen mukaansa tämä oli todiste siitä, että toiminnalla oli valtion hyväksyntä.

– Kun heidät löydettiin, CIA:n edustajat käskivät vakoojia tuhoamaan kaikki asiakirjat, hän lisäsi.

CIA oli kertonut epäillyille, että heidän tulisi hakeutua niin sanotuille hätäuloskäynneille rajan lähellä oleviin kaupunkeihin, mikäli he kokisivat olevansa vaarassa.

– Sen sijaan he tietenkin kohtasivat tiedusteluministeriön agentit ja heidät pidätettiin, ministeriön edustaja kertoi.

Hänen mukaansa operaatio oli toinen mittava tappio CIA:lle, ja viittasi operaatioon, joka tehtiin viisi vuotta aiemmin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tai CIA eivät toistaiseksi ole kommentoineet Iranin väitteitä, kertoo CBS News.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja