Uskoisitko? Näin paljon vettä syöt huomaamatta päivän aikana

Luulitko olevasi säästeliäs vedenkäyttäjä? Todellisuudessa suurin osa päivän aikana tuhlaamastamme vedestä tulee syömämme ruoan kautta.

Laitatko hanan kiinni tiskatessasi ja vältätkö suihkussa lotraamista? Veden säästäminen kotitalouspuuhissa on ekologinen ja hyvä tapa, mutta arjen askareet eivät suinkaan ole ainoita vesisyöppöjä. Todellisuudessa suurin osa käyttämästämme vedestä tuleekin syömästämme ruoasta – huimat 92 prosenttia!

Paljonko sitten kulutamme vettä päivässä syömällä? Usko tai älä, jopa 3496 litraa. Suunnittelija Angela Morelli loi havainnollistavan infokuvan, josta voi katsoa päivittäisen vedenkulutuksensa jakautumisen.

Arjen askareihin, kuten siivoamiseen, vessan vetämiseen, pyykkäämiseen, kokkaamiseen ja suihkussa käymiseen kuluu päivittäin keskimäärin noin 137 litraa vettä. Kulutamme myös niin sanottua näkymätöntä vettä käyttämällä tuotteita, jotka ovat tulleet meille teollisen valmistusprosessin kautta. Näitä tuotteita ovat esimerkiksi paperi, puuvilla ja ylipäätään vaatteet.

Suurin vedenkulutus tapahtuu kuitenkin syömämme ruoan kautta, erityisesti jos ruokavalioon kuuluu lihaa. Yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan nimittäin hurjat 15 400 litraa vettä. Vettä kuluu esimerkiksi, kun naudalle kasvatetaan syötäväksi heinää ja viljaa ja kun nauta teurastetaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja