Mainos

Useat suomalaisjohtajat voivat saada potkut Nokian johtokunnasta

Nokian toimitusjohtajalla Stephen Elopilla on kaikki syyt panna uusiksi yhtiön keskeisten johtajien palikat Nokian organisaatiossa. Yhtiössä syksyllä aloittanut Elop kertoo linjauksistaan perjantaina sijoittajatapaamisessa Lontoossa, mikä on kuumentanut arvailuja muutosten suunnasta ja syvyydestä.

Saksalainen talousviikkolehti Wirtschaftswoche kertoi viikonloppuna, että Nokian johtokunnasta saisi lähtöpassit jopa neljä keskeistä johtajaa. He ovat perusmatkapuhelimista vastaava Mary McDowell, markkinayksiköstä vastaava Niklas Savander ja mahdollisesti myös Ovi-palveluista vastaava Tero Ojanperä sekä teknologiajohtaja Kai Öistämö.

Heille yhteistä on, että kaikki ovat potkut saaneen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon luottojohtajia. He vastaavat Nokian keskeisimmistä toiminnoista, ja Nokian ajautuminen vaikeuksiin koskettaa tavalla tai toisella juuri heidän vastuualueitaan.

Wirtschaftswochen mukaan Elop on laittanut kykyjenetsijät liikkeelle kaikkialla maailmassa, mikä tarkoittanee sitä, että suomalaisten osuus Nokian johtokunnassa putoaa olennaisesti.

Elop istui lauantaina Helsingin Olympiastadionilla jääkiekko-ottelussa vierekkäin Koneen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan kanssa. Alahuhta on Nokian entinen varatoimitusjohtaja, joka oli vahva ehdokas Jorma Ollilan seuraajaksi matkapuhelinjätin ykkösmieheksi.

Alahuhta kertoi sihteerinsä välityksellä STT:lle, että Elop ja hän olivat paikalla Jokeri-pomo Hjallis Harkimon vieraina, eikä mistään muusta ollut kysymys.

Kunnon suunnanmuutos

Pohjola Pankin analyytikko Hannu Rauhala ei lähde arvailemaan, minkälaisen ratkaisun Elop esittää Lontoossa. Hänen mukaansa on selvää, että Nokia tarvitsee kunnollisen suunnanmuutoksen.

Kaikenlaista kuohuntaa on käynnissä Nokian käyttöjärjestelmän Symbianin ympärillä. Nokia toi syksyllä älypuhelimiinsa Symbianin uuden version, jonka toivottiin panevan kampoihin Applelle ja Androidille. Tulokset eivät ole olleet vakuuttavia, mutta Nokia on vakuuttanut pitävänsä kiinni Symbianista.

Eräissä arvioissa Nokiaa on kehotettu hyväksymään Android. Rauhala sanoo, ettei hän ole vakuuttunut asiasta.

Elopin tausta Microsoftilla on ollut myös esillä. Miehen puheenparressa kuuluu selvästi microsoftilaisuus sovelluskehityksen yhteydessä, mikä on yksi Nokian akilleenkantapäistä.

Parhaat henkilöt

Rauhala arvioi, että henkilövalinnat riippuvat kokonaan uudesta strategiasta, jota toteuttamaan Elop etsii parhaat mahdolliset henkilöt.

Nokia on jäänyt pahasti Applen ja Android-käyttöjärjestelmän valinneiden valmistajien jalkoihin älypuhelimissa. Suunta näkyy jo Suomessakin, jossa Nokia putosi tammikuussa kokonaan pois mitalisijoilta teleoperaattori Elisan myydyimpien puhelinten listalla.

Nokia on menettänyt osuuttaan myös peruspuhelimissa, joissa halvat kiinalaispuhelimet ja piraattipuhelimet syövät yhtiön markkinaosuutta. Nokia on vahva ainoastaan halvemman hintaluokan älypuhelimissa, mutta niissäkin Android-puhelimet haastavat suomalaisyhtiön entistä vahvemmin.

Sovelluksissa Nokian Ovi-palvelu on jäänyt kauaksi Applen palveluista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.