Mainos

USA suunnittelee vapautuksia Guantanamosta

Yhdysvallat on valmis vapauttamaan parisenkymmentä laivaston tukikohdassa Guantanamossa, Kuubassa pidetyistä vangeista. Kaikkiaan vankeja on tukikohdassa noin 660.

Pääosa vangituista on Afganistanin sodan aikana pidätettyjä talebaneja, joita on väitetty al-Qaida-verkoston taistelijoiksi. Heitä epäillään terrorismista.

Puolustusministeriö Pentagonin päätöksestä kertoivat eilen nimettöminä pysytelleet ministeriön virkamieslähteet. Vankien vapautuksen on määrä tapahtua lähipäivinä.

Vapautettavien joukossa on tiettävästi erityisesti nuoria, 13-16-vuotiaita vankeja. Puolustusministeriö kiisti väitteet siitä, että ulkoministeri Colin Powellin kovasanainen puuttumien vankien asemaan olisi vapautusten takana.

Monet Yhdysvaltain liittolaismaat ovat painostaneet Powellia saadakseen oman maansa kansalaiset vapaaksi Guantanamosta.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld lupasi sunnuntaina, että vankien tapausten käsittelyä kiirehditään. Laivaston tukikohdassa on noin 660 vankia. Valtaosa heistä on ollut vangittuina ilman vankien perusoikeuksia, kuten puolustusasianajajaa, yli vuoden ajan.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat vastustaneet vankien kohtelua. Vangeilla ei ole ollut edes sotavangin asemaa eikä heitä ole virallisesti syytetty mistään. Kymmenet vangit ovat yrittäneet itsemurhaa Guantanamossa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.