Mainos

USA suostuu geenimuunnellun ruoan merkitsemiseen

Yhdysvaltain viranomaiset ovat sopineet geenimuunnelluista tuotteista valmistettujen elintarvikkeiden merkitsemisestä. Tämä päätös, jota erityisesti EU:n jäsenmaissa on vaadittu, tehtiin Yhdysvaltain maatalousministeriön, elintarvike- ja lääkeviraston sekä ympäristönsuojeluviranomaisten tapaamisessa aiemmin tällä viikolla.

Päätöksestä kertoi tänään Charles Benbrook, joka toimii Yhdysvaltain kuluttajaliiton ja maatalouspolitiikan laitoksen konsulttina. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA), jolla on viimeinen sana asiassa, on tähän asti vastustanut geenimuunneltujen elintarvikkeiden pakkausten varustamista erityismerkinnällä. FDA:n aiempi kanta on ollut, että tällainen on tarpeetonta, koska geenimuunnellut elintarvikkeet eivät poikkea olennaisesti muista elintarvikkeista.

Benbrook kertoi, että merkitsemisestä aiotaan tehdä ehdotus niin, että se olisi valmis ennen Maailman kauppajärjestön WTO:n kokousta, joka pidetään marraskuussa Seattlessa. Benbrookin mukaan Yhdysvallat olisi muutoin vaarassa joutua "herhiläisten pesään" Seattlessa, koska Yhdysvallat on lähes yksinään vastustanut geenimuunneltujen elintarvikkeiden merkitsemistä.

EU-maissa on jo pitkään vastustettu geenimuunneltujen elintarvikkeiden tuontia Yhdysvalloista. EU päätti kesällä tiukentaa määräyksiä entisestään. Kaikissa geenimuunnelluissa tuotteissa on uusien määräyksien mukaan oltava selvä merkintä siitä, että ne sisältävät geenimuunneltuja tuotteita. Yhdysvalloissa maatalousministeriö on hyväksynyt tuotantoon jo noin 50 geneettisesti muunneltua lajiketta. Nykyisin esimerkiksi lähes kaikki Yhdysvalloista vietävä vilja sisältää myös geenimuunneltua viljaa, sillä tavallista ja muunneltua viljaa ei yleensä erotella.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.