USA: P-Korean paluu neuvottelupöytään ei riitä

Yhdysvaltain edustajan mukaan Pohjois-Korean tulisi ilmoittaa kuinka se toteuttaa viime vuoden syyskuun sopimuksen ehdot. Tuolloin Pohjois-Korea suostui luopumaan ydinohjelmastaan energia- ja talousapua sekä Yhdysvaltojen hyökkäämättömyystakuita vastaan.

Yhdysvallat katsoo, ettei Pohjois-Korean paluu neuvottelupöytään riitä poistamaan maata vastaan asetettuja pakotteita. Pohjois-Korean pitäisi myös toteuttaa viimevuotisen sopimuksen ehdot, joihin kuuluu ydinohjelmasta luopuminen energia- ja talousapua sekäYhdysvaltain hyökkäämättömyystakuita vastaan.

Pohjois-Korea jättäytyi viime marraskuussa pois kuuden maan välisistä neuvotteluista. Neuvotteluja ovat käyneet Koreat, Yhdysvallat, Kiina, Japani ja Venäjä. Venäjän edustaja kertoi eilen, että Pohjois-Korea olisi halukas jatkamaan keskeytyneitä neuvotteluita.

Yhdysvaltain Japanin-suurlähettiläs Thomas Schieffer sanoo, että pelkkä Pohjois-Korean paluu neuvottelupöytään ei riitä.

- Pohjois-Korean pitäisi saapua neuvotteluihin ja sopia siitä, kuinka se toteuttaa viime vuoden syyskuun sopimuksen ehdot, Schieffer sanoi.

Yhteisessä lausunnossa viime vuoden syyskuussa Pohjois-Korea suostui luopumaan ydinohjelmastaan energia- ja talousapua sekä Yhdysvaltojen hyökkäämättömyystakuita vastaan.

Pohjois-Korea kuitenkin vetäytyi neuvotteluista kaksi kuukautta myöhemmin, kun Yhdysvallat teki ratsioita yrityksiin, joita se epäili yhteyksistä Pohjois-Korean laittomiin hankkeisiin.

Kiina ja Etelä-Korea empivät

Pohjois-Korean liittolainen Kiina on antanut ymmärtää, ettei se aio tutkia Pohjois-Koreaan meneviä laivoja, vaikka YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma sallii laivojen tutkimisen aseiden ja ylellisyystarvikkeiden kuljetusten estämiseksi Pohjois-Koreaan.

Etelä-Korea puolestaan on ilmaissut huolensa kaikista toimista, jotka voisivat aiheuttaa epävakautta alueella.

Pohjois-Korea on sanonut pitävänsä tiukkoja toimia "sodanjulistuksena". Venäjä vaatii Pohjois-Korealta "sopivaa vastausta" turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan. Venäjän ulkoministeriön lausunnossa toivottiin, että Pohjois-Korea ottaisi "käytännön askelia Korean niemimaan ydinongelman ratkaisemiseksi".

Yhdysvaltain lähettiläs Schieffer muistutti Kiinan äänestäneen turvallisuusneuvoston päätöslauselman puolesta.

IAEA ei voi varmistaa Pohjois-Korean ydinkoetta

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei tiedä, testasiko Pohjois-Korea ydinasetta, kuten se itse ilmoitti. IAEA:n varajohtaja Olli Heinonen sanoi järjestön seminaarin yhteydessä maanantaina toimittajille, että Pohjois-Koreaa lukuunottamatta kukaan ei tiedä, kuinka paljon ydinmateriaalia käytettiin. IAEA voi olla varma "mahdollisesta ydinkokeesta" vasta, kun Pohjois-Korea päästää vuonna 2002 karkottamansa IAEA:n tarkastajat takaisin maahan.

Heinonen jatkoi, että tiedossa on paikka, missä mahdollinen koe tehtiin. Hän ei kertonut paikasta tarkemmin.

Kansainvälinen ydinkoekieltojärjestö CTBTO mittasi 4,0 richterin järistyksen 9. lokakuuta. Maanalaiseksi ydinkokeeksi se oli asiantuntijoiden mukaan epätavallisen matala.

IAEA:n seminaarissa pyritään parantamaan keinoja, joilla valvotaan, ettei rauhanomaisia ydinohjelmia käytetä sotilaallisiin tarkoituksiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat