USA:n vetäytymisaikeet herättävät epäluuloa Irakissa

Irakilaiset suhtautuvat epäluuloisesti sopimukseen, jonka mukaan amerikkalaismiehitys päättyy vuonna 2011. Muun muassa poliisi Mohammad al-Asadi epäilee, etteivät Irakin turvallisuusjoukot selviä ilman apua vielä pitkään aikaan.

- Teemme amerikkalaisten kanssa yhteistyötä. Pommeja on edelleen paljon, ja autoja räjähtelee. Miten pystymme torjumaan terrorismia yksin, al-Asadi ihmettelee Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

Hän on varma, etteivät Yhdysvaltain sotilaat lähde niin nopeasti kuin on suunniteltu. Irakissa on noin 150 000 amerikkalaista.

Irakin hallituksen tänään hyväksymän sopimuksen mukaan amerikkalaiset vetäytyvät kaupungeista ensi syksyyn mennessä. Koko maasta heidän pitäisi olla poissa tammikuussa 2012.

Sopimus herättää myös toiveikkuutta Bagdadin kaduilla.

- Irak ei kestä enää tätä miehitystä. Haluamme, että he lähtevät jo tänään ja luovuttavat vallan viimein meille itsellemme, korostaa kauppias Abu Mustafa.

Kolmikymppinen virkamies Ali Hossam on samaa mieltä.

- Tuen hallituksen päätöstä, koska se palvelee Irakin kansaa. Se tarkoittaa miehityksen loppua.

Shiiaryhmä yllyttää mielenosoituksiin

Irakin hallitus vakuuttaa, että 31. joulukuuta 2011 on ehdoton takaraja. Sopimus tarvitsee vielä parlamentin siunauksen. Kansanedustajat aloittavat ehdotuksen käsittelyn heti maanantaina.

Jos sopimus tulee voimaan, Yhdysvaltain sotilaat ovat Irakissa ensimmäistä kertaa Nuri al-Malikin hallituksen valtuutuksella. Arvostelijoiden mielestä tätä ei voida hyväksyä.

-Hallitus on luovuttamassa Irakin omasta tahdostaan amerikkalaisten miehitysjoukkojen alaisuuteen. Irakilaisten pitää lähteä nyt kaduille osoittamaan mieltään, vaatii radikaalin shiiajohtajan Muqtada al-Sadrin edustaja.

Pääministeri al-Maliki pitää puolestaan vetäytymisaikataulua tärkeänä saavutuksena.

Yhdysvaltain väistyvä presidentti George W. Bush oli vastustanut tarkkaa aikataulua mutta antoi lopulta periksi. Hän kiittelee Irakin hallituksen päätöstä askeleeksi eteenpäin.

Bushin seuraajan Barack Obaman tavoite on ollut kotiuttaa taistelujoukot vuoden 2010 puoliväliin mennessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat