Mainos

USA:n vaalitulos selviää vasta viikon kuluttua

Yhdysvaltain presidentinvaalien ratkaisu lykkääntyy entisestään. Palm Beachin piirikunta on ilmoittanut, että se laskee vaaleissa annetut äänet vielä kerran. Tarkastuslaskenta aloitetaan lauantaina ja sen odotetaan valmistuvan tiistaina. Lopullinen tulos saadaan kuitenkin vasta viikon kuluttua.

Floridan osavaltion korkein vaalivirkailija Katherine Harris ilmoitti, että Floridan virallinen ääntenlaskun tulos saadaan vasta ensi viikon perjantaina eli 17. marraskuuta. Syynä tähän ovat postiäänet, joiden tuloa on Yhdysvalloissa odotettava 10 päivää postileimasta. Postiääni on virallinen, jos siinä on äänestyspäivän postileima.

USAn presidenttitaistelu tiivistyy

Jo aiemmin Palm Beachin piirikunta ilmoitti, että se aloittaa äänteen tarkastuslaskennan uudelleen lauantaina paikallista aikaa. Vaalivirkailijoiden mukaan uusi tarkastuslaskenta aloitetaan koneellisesti ja käsin lauantaina. Koneellisesti lasketaan kaikki piirikunnan äänet ja käsin lasketaan kolmen tai neljän pienemmän alueen äänet. Piirikunta voi varmistaa vaalin tuloksen vasta, kun käsinlaskenta on saatu päätökseen eli todennäköisesti ensi tiistaina paikallista aikaa.

Kun Floridan 67 piirikunnasta 53 oli laskenut kaikki äänet uudelleen, republikaanien George W. Bushin johto oli virallisten tietojen mukaan yli 1 700 ääntä. Epäviralliset tiedot kertovat kuitenkin, että Bushin johto demokraattien Al Goreen olisi laskennan edetessä kutistunut vajaaseen neljään sataan ääneen.

Vaatimukset uusista vaaleista lisääntyvät

Monet äänestäjät ovat vaatineet Floridassa vaalien uusintaa liian sekavan äänestyslipukkeen vuoksi. Monet äänestäjät pelkäävät äänensä menneen vahingossa väärälle henkilölle. Esimerkiksi Palm Beachissa hylättiin jo ennen ääntenlaskennan aloittamista 19 000 ääntä, koska niissä oli - ilmeisesti äänestyslipun vaikeaselkoisuuden vuoksi - äänestetty useampaa kuin yhtä ehdokasta.

pat Buchanan

Oikeistolaisen uudistuspuolueen ehdokas Pat Buchanan arveli, että useimmat hänelle Palm Beachin piirikunnasta tulleista 3 407 äänestä oli tarkoitettu Gorelle. -En halua ääniä, joita en saanut, enkä halua erehdyksessä annettuja ääniä. Buchanan viittasi Palm Beachissa käytetyn äänestyslipun vaikeaselkoisuuteen ja siihen, ettei hän käynyt vaalitaistelua Palm Beachissa. Sekaannus on poikimassa useita oikeusjuttuja.

Lakimiehiä Floridaan

Ensimmäisessä laskennassa vajaan 1 800 äänen verran hävinnyt Gore ei aio tunnustaa häviötään heti, vaikka Bush julistettaisiin myös uuden laskennan voittajaksi. Gore on lähettänyt Floridaan joukon lakimiehiä selvittämään, antaako äänestysprosessi aihetta oikeusjuttuihin ja koko vaalin kyseenalaistamiseen.

Gore sanoi Tennesseessä, että vaalin tuloksen kiistattomassa selvittämisessä on tärkeintä koko prosessin oikeudenmukaisuuden varmistaminen. Hän vakuutti samalla, että lopputuloksesta riippumatta vallanvaihto Yhdysvalloissa tulee tapahtumaan järjestäytyneesti ja demokraattisesti.

Myös muualla uusia tarkastuksia?

Florida ei ole välttämättä ainoa osavaltio, jossa turvaudutaan äänten tarkastuslaskentaan tiukan vaalin vuoksi. Republikaanit miettivät, vaativatko he mahdollisesti uusintalaskentaa Iowan osavaltiossa, jossa Bush hävisi niukasti vain noin 5 000 ääntä Gorelle. New Mexicossa lasketaan parhaillaan osavaltion tiheimmin asutun kunnan, Bernalillon, ennakkoääniä. Republikaanit saattavat pyytää uutta laskentaa myös Wisconsinissa, jossa Bushin tappio oli vain 6 000 ääntä.

Oregonin osavaltion tulosta ei ole saatu vielä edes selville, sillä kymmeniätuhansia postiääniä on yhä laskematta. Ääntenlasku tässäkin osavaltiossa saattaa joutua uusiksi, sillä voittomarginaali saattaa olla niin pieni, että uudelleenlaskentaa tarvitaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.