USA:n presidentinvaalit 80-luvulta asti oikein ennustanut professori kertoo MTV:lle kuka voittaa vaalit

Asiantuntija: Paljon täytyy mennä pieleen, että Biden häviää vaalit 3:09
Asiantuntija: Paljon täytyy mennä pieleen, että Biden häviää vaalit.

Yhdysvaltain presidentillä Joe Bidenilla on Donald Trumpia paremmat mahdollisuudet voittoon vaaleissa, arvioi amerikkalaisasiantuntija MTV Uutisten haastattelussa. 

Presidentinvaalituloksen vuosikymmeniä oikein ennakoinut Allan Lichtman arvioi perustamansa ennustusjärjestelmän avulla, että paljon täytyy mennä pieleen, jotta Joe Biden häviää.

Biden mainostaa Trumpin rikoksia

"Hänet on tuomittu 34 rikoksesta, todettu syylliseksi seksuaalisen ahdisteluun ja talouspetoksiin."

Näin alkaa Joe Bidenintuore kampanjamainos. Kuvissa vilahtaa tuiman näköinen Donald Trump.

Mainosta esitetään vaa’ankieliosavaltioissa viidenkymmenen miljoonan dollarin edestä.

Trumpin rikostuomio on lisännyt epävarmuutta kannatuskyselyissä sitoutumattomien keskuudessa, mutta esimerkiksi The Economist -lehti ennustaa Trumpille parempia mahdollisuuksia kuin Bidenille.

Professori luottaa vain omaan taulukkoonsa

Historian professori Allan J. Lichtman ei luota kannatuskyselyihin vain omaan 13 kohdan ennustustaulukkoonsa.

– Paljon täytyy mennä pieleen, jotta Biden häviää. Se on mahdollista, mutta todella paljon täytyy mennä mönkään, arvioi American Universityn historian professori Allan Lichtman MTV Uutisille.

Kyselyissä on kolmen prosenttiyksikön virhemarginaali kumpaankin suuntaan.

– Vaa'ankieliosavaltioissa kisa on niin tiukka, etteivät kyselyt voi siten tietää oikeaa tilannetta. Jokainen kyselijä määrittää myös itse potentiaalisen äänestäjän ja sekin on arvailua, joten virhemarginaali on todennäköisesti kolmea suurempi. Sen lisäksi ihmiset saattavat valehdella kyselyissä eikä moni edes vielä tiedä ketä he äänestävät.

Ennusteavaimissa mukana karisma ja skandaalit

Lichtman on ennustanut 13 avaimen avulla presidentinvaalien voittajan oikein 1980-luvulta saakka, ainoana poikkeuksena Al Goren tappio vuonna 2000.

Lichtmanin ennustusavaimet liittyvät niin talouteen, ulkopolitiikkaan, karismaan kuin skandaaleihin.

– Biden on hävinnyt vasta kaksi avainta. Puolueen mandaattiavaimen, koska demokraatit hävisivät edustajainhuoneen republikaaneille vuoden 2022 välivaaleissa.

– Biden on myös hävinnyt istuvan presidentin karisma-avaimen, sillä Biden ei ole Franklin Roosevelt eikä John F. Kennedy. Jos menetät yhteensä 6 avainta, olet ulkona. Seuraamme siis neljää avainta, jotka ovat epävarmoja: sitoutumattoman ehdokkaan vaikutus vaaleihin, levottomuudet, ulkomaan politiikan epäonnistuminen tai onnistuminen.

Robert F. Kenny Juniorin pitäisi Lichtmanin mukaan lukita vähintään kymmenen prosentin maanlaajuinen kannatus. Nyt kannatus heiluu.

– Protestien pitäisi kasvaa suuremmiksi levottomuuksiksi mitä ne on ollut. Asioiden pitäisi mennä yhä pieleen sekä Lähi-idässä että Ukrainassa. Kaikki tämä on mahdollista, mutta paljon täytyy mennä penkin alle, jotta ennustan Bidenille tappion.

Ennustus ei vielä valmis

Lichtmanin ennustus ole vielä täysin valmis, sen pitäisi valmistua elokuussa. Harvempi haluaa vielä edes ennustaa, sillä paljon voi ehtiä tapahtua ennen marraskuun vaalipäivää.

Seuraavat mahdolliset skandaalit saattavat olla edessä Bidenin ja Trumpin ensimmäisestä televisioväittelystä kesäkuun lopulla. Myös heinäkuussa Trumpille luetaan tuomio. Kumpikin näistä voi aloittaa tapahtumaketjun, joka määrittää vaalien suunnan.

Lichtmanin 13 avainta Valkoiseen taloon

Allan Lichtmanin avaimet ovat väitteitä. Jos 6 väitettä tai enemmän ovat istuvan presidentin kannalta epätosia, istuva presidentti häviää vaalit.

 1. Puolueen mandaatti: Välivaalien jälkeen istuvan presidentin puolueella on enemmän kongressipaikkoja kuin ennen vaaleja
 2. Ei oman puolueen haastajaa: Omasta puolueesta ei ole varteenotettavaa haastajaa istuvalle presidentille
 3. Istuva presidentti etsii jatkokautta
 4. Ei merkittävää kolmannen puolueen tai sitoutumatonta haastajaa
 5. Vahva talous: Talous ei ole taantumassa vaalikamppailun aikana
 6. Talous on kasvanut yhtä paljon tai enemmän kuin kahdella edellisillä kausilla
 7. Suuri poliittinen onnistuminen: Istuvan presidentin puolue onnistuu merkittävässä kansallisessa poliittisessa muutoksessa
 8. Ei levottomuuksia: Ei ole pysyviä levottomuuksia presidenttikauden aikana
 9. Ei skandaaleja: Istuvan presidentin hallinto ei kärsi merkittävästä skndaalista
 10. Ei ulkomaanpolitiikan tai armeijan epäonnistumisia: Istuvan presidentin hallinto ei kärsi suuria ulkopolitiikan tai sotilaallisia tappioita
 11. Merkittävä ulkopolitiikan tai armeijan onnistuminen: Istuvan presidentin hallinto onnistu ulkopoliittisesti tai sotilaallisesti
 12. Karismaattisuus: Jatkokaudelle pyrkivä istuva presidentti on karismaattinen tai kansallinen sankari
 13. Epäkarismaattinen haastaja: Haastavan puolueen ehdokas ei ole karismaattinen eikä kansallinen sankari.

Lue myös:

  Uusimmat