Asiantuntija Yhdysvaltain tulevista presidentinvaaleista: "Bidenin pitäisi olla hyvin huolissaan"

Säilyykö Suomen arvostus Natossa jos USA:n presidentti vaihtuu? 10:30
KATSO MYÖS: Säilyykö Suomen arvostus Natossa jos USA:n presidentti vaihtuu?

Kyselyt kertovat, että istuva presidentti on menettänyt kannatustaan kriittisissä äänestäjäryhmissä. Trumpin taakkana taas ovat rikossyytteet.

New York Times ja Siena College julkaisivat marraskuussa mielipidemittauksen, joka sai kulmakarvat nousemaan Yhdysvalloissa ja myös ulkomailla.

Sen mukaan edellinen presidentti ja republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump on suositumpi kuin istuva presidentti Joe Biden viidessä kuudesta keskeisestä presidentinvaalien vaa'ankieliosavaltiosta. Biden voitti 2020 vaaleissa kaikki nämä kuusi osavaltiota, ja kolmen tai neljän niistä kääntäminen riittäisi Trumpille vaalivoittoon.

Jos kyselyn tulos toteutuisi sellaisenaan 2024, Trump palaisi presidentiksi.

Kyselylle antaa painoarvoa se, että Siena Collegen tutkimusinstituutin (SCRI) ja New York Timesin yhdessä tekemät mielipidemittaukset ovat viime aikoina olleet Yhdysvaltain täsmällisimpiä gallupeja.

Mutta kuinka paljon kyselyihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun presidentinvaaleihin on aikaa lähes vuosi? STT kysyi asiaa SCRI:n johtajalta Don Levyltä.

Vuoden 2019 esimerkki

Levy kiinnittää huomioon kyselyihin, joita Siena ja New York Times tekivät syksyllä 2019, vuosi ennen presidentinvaaleja. Siinä vaiheessa ei vielä ollut tiedossa, kenet demokraatit valitsevat Trumpin vastaehdokkaaksi 2020, joten kyselyssä Trumpin kilpailijaksi oli tarjolla useita ehdokkaita.

– Kun katsoo Bidenin ja Trumpin kannatuslukuja kuudessa vaa'ankieliosavaltiossa lokakuussa 2019, lukemat ovat lähes identtiset vuoden 2020 vaalituloksiin verrattuna, Levy kertoo.

– On historiallisia ennakkotapauksia sille, että kyselyt vuotta ennen vaaleja ovat ennustaneet lopputulosta hyvin.

Mitä tämän syksyn kyselyistä sitten pitäisi ajatella?

– Mielestäni Bidenin pitäisi olla hyvin huolissaan, Levy sanoo.

– On pysäyttävää mitä ihmiset vastasivat, kun kysyimme hänen iästään ja henkisistä kyvyistään.

Sienan kyselyssä äänestäjistä 71 prosenttia oli sitä mieltä, että Biden, 81, on liian vanha toimiakseen tehokkaasti presidentin tehtävissä. 62 prosenttia puolestaan katsoi, ettei Biden ole henkisesti riittävän skarppi ollakseen tehokas presidentti.

Kannatus sulaa

Tärkeänä vaaliteemana pidetty talouskaan ei puolla nykyisen presidentin asemaa.

– Vaikka tilastojen mukaan inflaatio on laantunut, amerikkalaiset kokevat silti että heidän dollarillaan ei saa niin paljon kuin he haluaisivat, Levy sanoo.

Lisää huolia Bidenille kasaantuu, kun tarkastelee hänen suosiotaan eri äänestäjäryhmissä. Mustat äänestäjät ovat perinteisesti demokraattien ydinkannattajaryhmää, ja nyt Biden on menettänyt kannatustaan etenkin alle 45-vuotiaiden mustien keskuudessa.

– Vuonna 2020 Biden sai noin 90 prosenttia mustien äänistä, ja nyt hän saa kyselyissä noin 70 prosentin kannatuksen. Se on pintapuolisesti edelleen valtava johto, mutta tuollainen kannatuksen sulaminen on huolestuttavaa.

Rikossyytteiden merkitys

Levy muistuttaa, että ilmassa on vielä paljon palloja. Yksi keskeisimmistä muuttujista ovat Trumpiin kohdistuvat lukuisat rikossyytteet. Kyselyjen mukaan rikostuomio muuttaisi monen äänestäjän mieltä.

Trump on republikaanien esivaalien ylivoimainen ennakkosuosikki, mutta tuomio ennen presidenttiehdokkaan valintaa puoluekokouksessa heinäkuussa voi muuttaa dynamiikkaa.

– Tämän hetken ja heinäkuun välillä ehtii tapahtua paljon. Onko Trump suosikki? Kyllä. Voiko Trump päätyä ehdokkaaksi vaikka saisi tuomion? Kyllä. Mutta se ei ole täysin varmaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat