Mainos

USA:n päästöesitys herätti arvostelua

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin eilinen esitys kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisesta on herättänyt arvostelua muun muassa ympäristöjärjestöjen ja teollisuuspiirien keskuudessa.

Myös Japani, Britannia ja Saksa arvostelivat esitystä. Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto sanoi torstaina, ettei hän ole tyytyväinen Yhdysvaltain esitykseen. Hashimoton mukaan se on liian vaatimaton.
Britannian hallitus reagoi Yhdysvaltain esitykseen pettyneesti. Apulaispääministeri John Prescott sanoi, ettei Yhdysvaltain suunnitelmassa mennä riittävän pitkälle. Hänen mukaansa Yhdysvaltain tulisi asettaa kunnianhimoisempi tavoite ja kansainvälisen yhteisön tulisi toimia yksimielisesti asiassa.
Saksan ympäristöministeri Angela Merkel kuvasi Yhdysvaltain esitystä "riittämättömäksi" ja sanoi olevansa pettynyt. Hän sanoi Saksan painostavan Yhdysvaltoja parantamaan tavoitettaan Kioton kokoukseen mennessä.

Ympäristöjärjestöt korostivat keskiviikkona, ettei Clintonin esittämä vähennystavoite riitä hidastamaan maailmanlaajuista ilmastonmuutosta. -Clintonin ehdotuksen toteutuminen siirtäisi ilmasto-ongelman vain seuraavien sukupolvien niskoille, sanoi kansainvälinen Greenpeace keskiviikkona.
Yhdysvaltain teollisuuspiirit puolestaan katsoivat, että Clintonin ehdotus uhkaa amerikkalaisyritysten ja kuluttajien etuja. -Emme hyväksy Clintonin esitystä. Sen toteutuminen siirtäisi amerikkalaisyritysten tuotantoa ulkomaille ja johtaisi polttoaineverojen nousuun, sanoi Yhdysvaltain kauppakamarin presidentti Thomas Donohue.

Presidentti Bill Clinton ehdotti keskiviikkona, että teollisuusmaat rajoittaisivat kasvihuonekaasupäästönsä vuoden 1990 tasolle vuosina 2008-2012. Clintonin esitys on selvästi alle sen, mitä esimerkiksi Euroopan unioni on esittänyt. EU:n kannan mukaan teollisuusmaiden tulisi vähentää päästöjään 15 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2010 mennessä.
Kiotossa joulukuun alussa järjestettävässä ilmastokokouksessa yli 150 maan on määrä sopia kasvihuonekaasujen sitovista päästörajoituksista.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.