Mainos

USA:n osavaltiot alkoivat tutkia, onko Facebook vaarantanut käyttäjien tietoja – "Päivä päivältä ihmisiä pelottaa enemmän"

5:05
MTV Uutiset käsitteli viime vuoden toukokuussa Facebookin käyttäjätietojen myyntiä Cambridge Analyticalle.

Yhdysvalloissa joukko osavaltioita on aloittanut tutkinnan somejätti Facebookin toiminnasta.

New Yorkin osavaltion yleisen syyttäjän Letitia Jamesin mukaan tutkinnassa selvitetään, tukahduttiko Facebook kilpailua ja onko se vaarantanut käyttäjien tietoja.

– Aiomme käyttää kaikkia käytössä olevia tutkinnan työkaluja selvittääksemme, onko Facebookin toiminta vaarantanut kuluttajien tietoja, heikentänyt kuluttajien valinnanmahdollisuuksia tai nostanut mainonnan hintaa, James totesi.

New Yorkin lisäksi tutkintaan osallistuvat Colorado, Florida, Iowa, Nebraska, Pohjois-Carolina, Ohio, Tennessee ja pääkaupunki Washington.

Facebook ei heti kommentoinut tutkintaa. Aiemmin yritys on kuitenkin sanonut, että se ei ole monopoli ja että kuluttajilla on monia muitakin mahdollisuuksia pitää verkossa yhteyttä toisiinsa.

Uusia tutkintoja luvassa

Yhdysvalloissa uskotaan, että Facebookin ja muiden teknologiajättien toiminnasta avataan myös useita muita tutkintoja. Rutgersin yliopiston kilpailulainsäädännön professorin Michael Carrierin mukaan uusin tutkinta osoittaa, että huoli suuria teknologiayhtiöitä vastaan on levinnyt liittovaltion hallinnon ja kongressin tasolta osavaltioihin.

– Päivä päivältä ihmisiä pelottaa enemmän se, kuinka nämä yhtiöt hallitsevat elämäämme verkossa, Carrier arvioi.

Joukko osavaltioita on myös aikeissa avata maanantaina toisen kilpailua koskevan tutkinnan, tällä kertaa Googlea vastaan. Tässä väännössä on mukana ainakin Texas.

Jättisakkoja ja liittovaltion tutkintoja

Verkkoalustoja ja sosiaalisen median palveluita tarjoavat yritykset ovat joutuneet kasvavan kritiikin ja viranomaisten huomion kohteeksi myös Yhdysvalloissa. Viranomaisia kiinnostavat sekä mahdolliset kilpailulainsäädännön että yksityisyyden suojan rikkomukset.

Aiemmin tänä vuonna maan oikeusministeriö kertoi arvioivansa suurten teknologiayritysten toimia. Oikeusministeriö ja liittovaltion kauppakomissio FTC sopivat myös työnjaosta, jossa oikeusministeriö vastaa Appleen ja Googleen kohdistuvista tutkinnoista ja kauppakomissio arvioi Facebookin ja Amazonin kilpailukäytäntöjä.

Myös edustajainhuoneen oikeusvaliokunta on aloittanut tutkinnan digitaalisten markkinoiden kilpailukäytännöistä.

Lisäksi heinäkuun lopulla uutisoitiin, että Facebook on sopinut FTC:n kanssa maksavansa historiallisen viiden miljardin dollarin eli noin 4,5 miljardin euron sakon käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta.

Muutama päivä sitten kerrottiin, että Google on sopinut maksavansa 170 miljoonan dollarin sakot lasten tietojen luvattomasta keräämisestä Youtubessa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja