Mainos

USA:n joukot aikovat pysyä Irakissa

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan eilen julkistettu Irakin vallansiirtosuunnitelma koskee vain hallintoa. Miehityshallintoa johtavan Paul Bremerin mukaan Irakille laaditaan väliaikainen perustuslaki ennen vallan luovuttamista irakilaisten käsiin ensi kesänä.

Vallansiirto irakilaisille ei vaikuta amerikkalaisten joukkojen läsnäoloon Irakissa, korostaa Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld.

Eilen julkistettu vallansiirtosuunnitelma koskee Irakin hallintoa eikä turvallisuuspuolta, Rumsfeld sanoi toimittajille Okinawassa Japanissa.

Yhdysvallat jatkaa irakilaisten joukkojen kouluttamista ja varustamista, mikä edistyy Rumsfeldin mukaan hyvää vauhtia. Irakin turvallisuustilanne ei ole juuri muuttunut. Se on samassa pisteessä kuin viime viikolla ja viime kuussa, Rumsfeld arvioi.

Bremer: Irakiin väliaikainen perustuslaki ennen vallanvaihtoa

Irakin miehityshallintoa johtavan Paul Bremerin mukaan maalle laaditaan amerikkalaistyylinen väliaikainen perustuslaki ennen vallan luovuttamista irakilaisten käsiin ensi kesänä. Perustuslakiin kirjataan muun muassa kansalaisten tasavertaisuuden ja riippumattoman oikeuslaitoksen periaatteet, Bremer sanoi ABC-televisioyhtiön haastattelussa.

Hänen mukaansa Yhdysvallat luopui vaatimuksestaan saada aikaan pysyvä perustuslaki ennen vallanvaihtoa, koska sen laatimien näytti kestävän vähintään puolitoista vuotta.

- Meidän mielestämme ei ollut sopivaa odottaa puoltatoista vuotta, ja (irakilaisten)väliaikainen hallintoneuvosto oli samaa mieltä, Bremer kertoi Bagdadista käsin.

Fox-televisiolle antamassaan toisessa haastattelussa Bremer vahvisti, että Irakin uusi hallitus ja Yhdysvallat aikovat sopia amerikkalaisjoukkojen jäämisestä maahan vielä vallanvaihdon jälkeenkin.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutiset 16.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.