USA:lta pakotteita Venezuelan valtiolliselle öljy-yhtiölle – presidentti Maduro uhkaa oikeustoimilla

Mielenosoituksia, kuolemaa ja kaaosta: Venezuelan kriisi vaikuttaa myös naapurimaihin 7:37
Venezuelan tilannetta ruodittiin eilen Huomenta Suomessa.

Yhdysvallat asettaa pakotteita Venezuelan valtiolliselle öljy-yhtiölle PDVSA:lle.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan pakotteiden tarkoituksena on estää Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa saamasta lisää varoja maahan siihen asti kunnes valta voidaan siirtää väliaikaishallinnolle tai uudelle, demokraattisesti valitulle hallitukselle.

Yhdysvallat on ilmoittanut tunnustavansa Venezuelan parlamentin puhemiehen Juan Guaidon maan väliaikaiseksi presidentiksi.

–  Pakotteiden tarkoituksena on muuttaa käytöstä. Kun voimme todentaa, että yhtiö on laillisten johtajien hallinnassa, rahat ovat Guaidon käytössä, Mnuchin sanoi.

–  Saatamme vastuuseen ne, jotka ovat syyllisiä Venezuelan traagiseen romahdukseen.

Mnuchinin mukaan PDVSA:n amerikkalainen tytäryhtiö Citgo voi kuitenkin jatkaa toimintaansa, kunhan sen varat talletetaan amerikkalaiselle, suljetulle tilille.

Mnuchin kehotti myös Yhdysvaltain liittolaisia tunnustamaan Guaidon presidentiksi ja estämään Maduroa pääsemästä käsiksi Venezuelan valtion varoihin.

Guaido kertoi ottavansa valtion varat valvontaansa

Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa puhui myös kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton, joka vetosi Venezuelan armeijaan. Asevoimien tuki on toistaiseksi auttanut pitämään Maduron vallassa.

–  Kehotamme Venezuelan armeijaa ja turvallisuusjoukkoja hyväksymään rauhanomaisen, demokraattisen ja perustuslain mukaisen vallanvaihdon. Jossain määrin näin on jo käynyt, olemme nähneet venezuelalaisia sotilasviranomaisia, jotka ovat vastanneet tähän kutsuun, Bolton sanoi.

Esimerkiksi Venezuelan korkea-arvoinen sotilasattasea Yhdysvalloissa ilmoitti viikonloppuna, ettei enää tue Maduroa.

Guaido ilmoitti maanantaina ottavansa valtion ulkomaiset varat valvontaansa, jotta Maduro ei voi viedä niitä mukanaan, kun lähtee maasta. Hän myös kertoi aloittavansa prosessin, jolla PDVSA:lle ja Citgolle nimetään uudet hallitukset.

Guaido julistautui viime viikolla Venezuelan presidentiksi ja on saanut laajan tuen aiemmin hajanaiselta oppositiolta.

Maduro: USA yrittää varastaa meiltä

Presidentti Maduro ilmoitti vastaavansa Yhdysvaltain PDVSA:lle asettamiin pakotteisiin oikeustoimilla.

–  Olen antanut PDVSA:n johtajalle täsmälliset ohjeet aloittaa poliittiset ja oikeudelliset toimenpiteet yhdysvaltalaisissa ja kansainvälisissä oikeusistuimissa Citgon omaisuuden ja varojen puolustamiseksi, Maduro sanoi.

–  Tällä liikkeellä he yrittävät varastaa Citgon meiltä, Venezuelan kansalta. Olkaa varuillanne, Venezuela!

Lue myös:

    Uusimmat