Venezuelan oppositiojohtaja Guaido: Yliarvioimme armeijan tuen

Venezuelan oppositio vaatii vallanvaihtoa 3:44

Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaido myöntää Washington Postille, että oppositio yliarvioi maansa armeijan tuen tämän viikon kapinan aikana.

Guaidon mukaan oppositio teki virheitä yrittäessään vallanvaihdosta Venezuelassa ja hylätessään USA:n armeijan mahdollisen tuen.

Yhteenotot Venezuelassa ovat tällä viikolla kiihtyneet. Maan presidentti Nicolas Maduro on kutsunut Guaidon toimia vallankaappausyritykseksi. Guaido on sanonut, että kyseessä on rauhanomainen kapina.

Maduro niskan päällä

Guaido totesi haastattelussa, että uskoi Maduron astuvan syrjään. Niin ei kuitenkaan käynyt. Aiemmin täällä viikolla Maduro totesi puheessaan, että Guaidon kapina on kukistettu. Eilen Maduro kehotti maansa armeijaa varautumaan Yhdysvaltain mahdollisiin sotilastoimiin Venezuelaa vastaan.

– Olkaa valmiit puolustamaan kotimaatamme aseet käsissänne, jos jonakin päivänä Yhdysvaltain imperiumi rohkenee kajota tähän pyhään maaperään, Maduro sanaili televisioidussa puheessaan.

Pompeo vetosi kansaan

Samaan aikaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vetosi Venezuelan kansaan ja kehotti heitä ajamaan Maduron hallinnon vallasta. Pompeon mukaan "vallanvaihdon aika on koittanut".

– Voitte odottaa instituutioiltanne, armeijaltanne ja johtajiltanne parempaa sekä vaatia paluuta demokratiaan. Yhdysvallat seisoo visusti rinnallanne tässä tehtävässä, Pompeo kertoo videoviestissään.

Monet länsimaat tukevatkin Yhdysvaltojen johdolla Guaidoa tämän pyrkimyksissä. Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut Guaido suhtautuu kuitenkin varauksella Yhdysvaltojen sotilaalliseen apuun. Washington Postin haastattelussa Guaido ei tukenut Yhdysvaltojen yksipuolista sotilaallista väliintuloa, vaan korosti, että USA:n mahdollisten joukkojen olisi seisottava Venezuelan armeijan rinnalla.

Aiemmin tällä viikolla Venezuelan asevoimien komentaja ja puolustusministeri Vladimir Padrino kuitenkin vakuutti armeijan tukevan Maduroa.

Guaido on jatkanut ihmisten kannustamista uusiin mielenosoituksiin. Lauantaina mielenilmauksia järjestettiin armeijan tukikohtien ulkopuolella tarkoituksena houkutella sotilaita siirtymään Guaidon taakse.

Uutistoimisto AFP:n mukaan mielenilmauksiin osallistui vain joitakin satoja ihmisiä.


Lue myös:

    Uusimmat