Mainos

USA kiirehtii pikatestiä zikaviruksen paljastamiseksi – avuksi myös geenimanipulaatio

2:03

Zika-virus on levinnyt lähes kaikkiin maihin Amerikoissa. Yhdysvalloissa tartuntatapauksia on yli 2500. Viranomaiset ovat antaneet poikkeusluvan uuden pikatestin käyttöönotolle viruksen havaitsemiseksi.

Kyseessä on lääkeyhtiö Rochen kehittämä testi, jonka pitäisi diagnosoida zikaan liittyviä oireita potevan ihmisen mahdollisen tartunnan muutamassa tunnissa.

Yhdysvalloissa ja sen hallitsemilla alueilla, kuten Puerto Ricossa, on todettu yli 10 000 zikatartuntaa. Floridassa tapauksista 29 on todettu tarttuneen paikallisesti, ei esimerkiksi ulkomailla matkustaneen tuomana. 

Floridassa viranomaisilla onkin kiire estää tartuntojen leviämisen laajemmalle. 

2:02

Jälkeläisten lisääntymistä manipuloidaan

Perinteisten torjuntakeinojen kuten hyttyskarkottimien ja myrkkyruiskutusten lisäksi osavaltiossa halutaan kokeilla virusta levittävän keltakuumehyttysen geenien manipulointia.

Suunnitelmassa käsiteltäisiin hyttysen perimää niin, että sen jälkeläiset kuolisivat ennen lisääntymistään. Aikeelle on jo liittovaltion lupa.

– Ajatus on, että päästämme irti koirashyttysiä, joilla on yksi tehtävä, eli löytää naaras ja välittää geenejään eteenpäin. Näin tapahtuessa rajoittava geeni siirtyy naaraaseen. Jälkeläiset perivät geenin, ja he kuolevat ennen lisääntymistään, sanoo tutkija Derric Nimmo hanketta ajavasta Oxitec-yhtiöstä.  

Osavaltion eteläosissa testattavaksi aiottu hanke on kuitenkin herättänyt vastustusta. Jotkut asukkaista pelkäävät kokeen vaikutuksia ympäristöön ja ihmisiin. 

Leviääkö seksin välityksellä?

Yhdysvalloissa viranomaiset tutkivat myös, leviääkö zika-virus suojaamattomassa seksissä. 

Tutkimuksissa on viitteitä, että virus leviäisi miehen spermasta naiseen, vaikka miehellä ei olisi zikan oireita.

Brittiviranomaiset havaitsivat tapauksen, missä virus oli spermassa yli kaksi kuukautta tartunnan jälkeen. Se saattaa tarkoittaa, että virus voi säilyä spermassa pitkään oireiden katoamisen jälkeen.

Virus ehkä voi levitä myös virusta kantavan naisen vaginaalisista eritteistä tämän seksipartneriin. 

Singaporessa taas uusia tapauksia

Kaakkoisaasialaisessa Singaporessa on havaittu kahden viime vuorokauden aikana 56 zika-tapausta. Tartunnat ovat paikallisisia, mikä on saanut viranomaisiin lisävauhtia. Ne on todettu kaikki kaupunkivaltion pieneltä alueelta. Suurin osa tapauksista on paikallisen rakennustyömaan siirtotyöläisillä. 

– Singaporessa tapauksia voi tulla vielä lisää, mutta tilanne ei yllättänyt, sanoo erikoistutkija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitokselta.

Aasiassa on jo aiemmin ollut zika-tapauksia, ja Amerikoissa mellastaa viruksen aasialainen kanta. Sitä on luonnossa, ja alueen ihmisillä on siihen vastustuskykyä, Sane kertoo.

THL seuraa kuitenkin Aasiankin tilannetta tarkkaan, vaikka ainakaan vielä Kaakkois-Aasiaa ei uhkaa epidemia.  

Suomessa on tähän mennessä todettu kuusi tartuntatapausta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.