Uusi vaarallinen virus leviää ihmisten keskuudessa Boliviassa: Aiheuttaa Ebolan kaltaista verenvuotokuumetta

Kongossa historian toiseksi suurin ebolaepidemia – leviämistä pelätään 1:27
Kongossa havaittiin viime kesänä historian toiseksi suurin ebolaepidemia, jonka pelättiin leviävän.

Boliviassa on alkanut levitä hengenvaarallinen verenvuotoa ja kuumetta aiheuttava virus. Ensimmäisen tautitapaus todettiin vajaat 20 vuotta sitten. Viime vuonna tapauksia havaittiin yllättäen taas viisi.

Bolivian terveysministeriön, Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n tutkijat ovat havainneet uuden vaarallisen taudin tarttuvan ihmisestä ihmiseen Boliviassa.

Kyseessä on Chapare-niminen tappava, Ebolan kaltainen verenvuotokuume. Nimensä se on saanut keskibolivialaisesta Chaparen maakunnasta, jossa ensimmäinen tautitapaus todettiin tammikuussa 2004. Tuolloin viruksen saanut nuori mies kuoli kahden viikon sisällä ensimmäisten oireiden ilmaantumisesta.

Asiasta uutisoivat EurekAlert-sivusto ja Suomessa Tekniikan Maailma.

Tautia kantavat muun muassa jyrsijät

Tutkijaryhmän maanantaina julkaiseman raportin mukaan tappavan viruksen on nyt havaittu leviävän ihmisestä ihmiseen. Ryhmä pelkää sen voivan aiheuttaa vakavia tautipesäkkeitä tulevaisuudessa.

Tutkijat kertovat, että virusta kantaa muun muassa jyrsijälaji, joka voi jatkossa tartuttaa tautia ihmisiin ja muihin eläimiin – jotka taas voivat edelleen levittää sitä eteenpäin.

Yhdysvaltalaisen CDC:n tutkijoiden mukaan Chapare mammarenavirus -lajin arenavirus aiheutti ainakin viisi tautitapausta Bolivian pääkaupungin La Pazin lähellä viime vuonna. Kolme niistä johti kuolemaan. Taudin kerrotaan tarttuneen hoitotilanteissa.

Sitä ennen ainoa varmistettu tautitapaus oli vuodelta 2004. Viime vuoden kesällä ilmennyt tautirypäs olikin yllätys tutkijoille. He arvioivat nyt, että Chapare on saattanut levitä Boliviassa jo vuosia kenenkään tietämättä.

Testaustapoja tutkitaan nyt kiivaasti

Tutkijat ja terveysviranomaiset ovat nyt ryhtyneet selvittämään kiireen vilkkaa taudin alkuperää ja kehittämään testiä, jolla tauti voitaisiin todeta. 

– Uskomme, että monet ruumiin nesteet voivat kantaa virusta, tutkimusryhmän jäsen ja CDC:n epidemiologi Caitlin Cossaboom toteaa EurekAlertin haastattelussa.

Cossaboom varoittaa, että koska virus tarttuu nyt myös ihmisestä ihmiseen, kaikkien viruksen kanssa tekemisissä olevien on oltava erityisen varovaisia välttääkseen kosketusta esineisiin, jotka voivat olla muun muassa veren, virtsan tai syljen saastuttamia. 

Esimerkiksi yksi tautiin kuollut oli saanut taudin elvyttäessään sairastunutta potilasta. Tartunta myös seksin aikana on mahdollinen.

Chapare on sukua muille pahamaineisille viruksille

Chaparen aiheuttaja kuuluu samaan virusryhmään kuin lassavirus, joka aiheuttaa tuhansia kuolemia vuosittain Länsi-Afrikassa, sekä machupovirus, joka on aiheuttanut tappavia tautiryppäitä Boliviassa. 

Viime vuonna taudin saaneilla Chapare-potilailla oli ollut kuumetta, vatsakipua, oksentelua, ikenien verenvuotoa, ihottumaa ja kipua silmien takana. 

Erityistä hoitoa tautiin ei ole, joten potilaita hoidetaan pääasiassa suonensisäisillä nesteillä ja muulla tukihoidolla.

Vielä paljon selvitettävää

Chaparen aiheuttajasta ei tiedetä vielä kovin paljon. 

Tutkijoilla on vielä työsarkaa selvittäessä muun muassa sitä, mistävirus on peräisin, miten tauti tarttuu ihmisin ja miksi sitä on havaittu nimenomaan Boliviassa ja muualla Etelä-Amerikassa.

Lue myös:

    Uusimmat