Tutkimus: Maailman on syytä varautua globaaliin pienipäisyyden epidemiaan

Maailman tulisi tuoreen tutkimuksen mukaan varautua globaaliin pienipäisyyden epidemiaan, jos zikavirus leviää uusiin maihin. Brasilialaiset ja brittiläiset tutkijat julkaisivat saamansa tulokset tänään.

Tutkijaryhmä suosittaa, että pienipäisyyden lisääntymiseen varaudutaan sekä niissä maissa, joissa paikallinen zikaepidemia jo on että maissa, joihin virus todennäköisesti voi levitä.

Zikavirusta levittää Aedes-sukuun kuuluva hyttynen. Lajia ei tavata Suomessa.

Tuoreen tutkimuksen tulokset ilmestyivät lääketieteen The Lancet Infectious Diseases Journal -julkaisussa. Raportin mukaan tutkijat myös löysivät lisätodisteita siitä, että pienipäisyyttä aiheuttaa nimenomaan zikavirus. Yhteyttä on jo tätä ennen pidetty kiistattomana laajasti lääkäripiireissä. 

Rokote kehitteillä 

Toistaiseksi zikavirukseen on sairastunut runsaat 1,5 miljoonaa ihmistä. Vaaraa se aiheuttaa lähinnä äidiltä tartunnan saaville sikiöille. Äidin zikatartunta saattaa aiheuttaa sikiölle paitsi pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa, myös keskushermoston kehityshäiriöitä.

Useimmilla ihmisillä zika aiheuttaa vain lieviä oireita, kuten kuumetta ja ihottumaa. Joitakin aikuisia on kuitenkin kuollut zikavirukseen.

Zikavirusta vastaan on kehitteillä rokote. Sen kokeileminen ihmisillä aloitettiin Yhdysvalloissa heinäkuun lopulla.

Virusta levittävän Aedes-suvun hyttysen pistoilta voi suojautua hyttyskarkotteilla sekä pukeutumalla vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin.

Zikavirus löydettiin Afrikan Ugandassa 1940-luvulla. Vuodesta 2015 alkaen se on levinnyt etenkin latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. 
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja