Mainos

USA ilmoitti vetäytyvänsä ABM-sopimuksesta

Yhdysvallat ilmoitti virallisesti sanovansa irti ABM-ohjustentorjuntasopimuksen. Venäjä kritisoi päätöstä heti tuoreeltaan.

Presidentti George W. Bush on tänään ilmoittanut virallisesti Yhdysvaltain vetäytyvän vuonna 1972 solmitusta ABM-ohjustentorjuntasopimuksesta.

Bushin ilmoitus käynnistää sopimukseen kirjatun puolen vuoden määräajan, jonka jälkeen Yhdysvallat voi irtautua sopimuksesta. -Olen tänään välittänyt Venäjälle sopimuksen mukaisen virallisen nootin siitä, että Yhdysvallat vetäytyy tästä lähes 30 vuotta vanhasta sopimuksessa, Bush sanoi Valkoisen talon puutarhassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Bush vakuutti, ettei päätös vaarana mitenkään Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita tai Venäjän turvallisuutta. -Kylmä sota on ollut ohi jo kauan, Bush perusteli kylmän sodan jäänteeksi kutsumastaan sopimuksesta luopumista.

Yhdysvallat irtautuu sopimuksesta kehittääkseen kansallisen ohjuspuolustusjärjestelmän, jollaisen ABM-sopimus nimenomaan kieltää. Bush sanoi syyskuun terrori-iskujen osoittaneen tehokkaan puolustuskyvyn tärkeyden.

Putin: ABM-sopimuksesta vetäytyminen virhe

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tänään sanonut, että Yhdysvaltojen päätös vetäytyä vuoden 1972 ABM-aseidenrajoitussopimuksesta on virhe. -Yhdysvaltain viranomaiset ovat puhuneet tästä useaan otteeseen. Emme ole yllättyneitä päätöksestä, jota kuitenkin pidämme virheenä, Putin sanoi televisiopuheessaan. -Meidän maamme ei aio vetäytyä sopimuksesta yhdessä Yhdysvaltojen kanssa, kuten amerikkalaiset ovat ehdottaneet. Venäjä tulee tekemään kaikkensa sopimuksen säilyttämiseksi. Uskon edelleen, että tämä näkökanta on tasapuolinen ja oikeutettu, Putin jatkoi.

Putinin mukaan Venäjä aikoo kuitenkin pitää voimassa ehdotuksensa Venäjän ydinkärkien määrän vähentämisestä 1 500-2 000 kappaleeseen. Putinin mukaan tämäkin määrä riittää kansallisen puolustuskyvyn takaamiseen.

(MTV3-STT-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.