Mainos

USA aloitti suurhyökkäyksen Irakissa

Yhdysvaltain armeija on hyökännyt kapinallisten asemiin lähellä Samarran kaupunkia. Kyseessä on laajin ilmahyökkäys Irakiin sitten sodan alkamisen vuonna 2003.

Yhdysvallat ilmoittaa aloittaneensa laajimman ilmahyökkäyksen Irakissa sitten vuonna 2003 alkaneen sodan. Armeijan mukaan hyökkäys tehtiin kapinallisten asemiin lähellä Samarran kaupunkia, joka sijaitsee sata kilometriä Bagdadista pohjoiseen.

Operaation tarkoituksena on tyhjentää Samarran lähialueet kapinallisiksi epäillyistä. Yhdysvaltojen tähtäimessä ovat erityisesti Irakin al-Qaida-verkoston johtajalle Abu Musad al-Zarqawille uskolliset taistelijat.

Hyökkäys aloitettiin tänä aamuna ja sen arvioidaan kestävän useita päiviä. Armeijalähteen mukaan joukot paljastivat jo ensimmäisenä päivänä useita vihollisten asekätköjä. Operaatioon osallistuu yli 50 helikopteria ja lentokonetta, 200 ajoneuvoa ja 1500 amerikkalaista ja irakilaista sotilasta.

Nimettömänä pysynyt amerikkalaislähde kuvaili operaatiota suhteellisen suureksi.

- Ei kuitenkaan täsmäpommeja tai muuta sellaista, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvallat pelkää Irakin valtatyhjiön rohkaisevan al-Zarqawin johtamia sunnikapinallisia uusiin iskuihin. Jo useita viikkoja jatkuneiden shiiojen ja sunnien välisten väkivaltaisuuksien pelätään ajavan Irak jopa sisällissotaan.

Irakin parlamentti kokoontui tänään ensimmäisen kerran, mutta uutta hallitusta ei ole saatu muodostettua vielä kolme kuukautta vaalien jälkeenkään.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.