Jyrki Hallikaiselle ja Tommi Uharille vaaditaan ehdotonta vankeutta miljoonien eurojen avustuspetoksesta. He kiistävät syytteen.
Kohuyhtiö Uroksen perustajat Jyrki Hallikainen ja Tommi Uhari astuivat tiistaina oikeuden eteen, kun Oulun käräjäoikeudessa alkoi pääkäsittely Uroksen avustuspetosjutussa.
Lue myös: Uros-syytettyjen vaatimus lisätutkinnasta hylätty myös hovioikeudessa
Syytetyt oli velvoitettu saapumaan paikalle pääkäsittelyn ensimmäisenä päivänä. He ovat kiistäneet syytteen törkeästä avustuspetoksesta, mutta kumpikaan ei halunnut kommentoida asiaa tarkemmin medialle. Oikeudessa heitä on määrä kuulla ensi viikolla.
Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista tuotekehityslainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut teknologiayritys sai 2010-luvulla silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä innovaatiorahoituskeskus Business Finlandilta (BF).
Erikoissyyttäjä Ilkka Kalliokuljun mukaan Hallikainen ja Uhari salasivat Tekesiltä tietoja sekä antoivat sille vääriä tietoja rahat saadakseen. Syyttäjä vaatii heille ehdotonta vankeutta.
"Tekes tiesi patenteista Luxemburgissa"
Jutun keskiössä on BF:n väite, että syytetyt salasivat siltä sopimukset, joilla kaikki rahoitetuissa projekteissa syntyvät immateriaalioikeudet myytiin Uroksen luxemburgilaiselle tytäryhtiölle. BF:n mukaan se ei olisi myöntänyt rahoitusta, jos olisi tiennyt asiasta.
Epäillyn rikoksen tekoaikaan vuosina 2011–2015 Uhari oli yhtiön toimitusjohtaja ja Hallikainen hallituksen puheenjohtaja. Uhari jätti Uroksen vuonna 2018.
Uhari ja Hallikainen sanovat, että Tekes tiesi patenttijärjestelystä ja että konsernin sisällä tehty immateriaalioikeuksien luovutus ei rikkonut sen rahoitusehtoja. Molemmat syytetyt katsovat myös, että syyteoikeus törkeästä avustuspetoksesta on joka tapauksessa jo vanhentunut.
Lue myös: Syyttäjä vaatii Uroksen perustajille ehdotonta vankeutta – Hallikainen kiistää syytteen törkeästä avustuspetoksesta
Uroksen projektien keskiössä oli laite, jonka tarkoituksena oli tehdä puheluista ja internetin käytöstä ulkomailla halvempaa. Uharin asianajajan Ville Kivistön mukaan konsulttiyritys KPMG teki vuonna 2012 selvityksen Uroksen liiketoiminnasta ja suositteli, että operaattoriliiketoiminnasta johtuvista syistä patenttien tulisi olla luxemburgilaisella yhtiöllä.
– Tekesiä on informoitu siitä, että patentit ovat (luxemburgilaisella) Uros Technology Sarlilla heti, kun se tuli osaksi konsernia loppuvuodesta 2012, Kivistö sanoi oikeudessa.
Hallikaisen asianajaja Olli Siponen korosti, että Uroksen tarkoituksena oli luoda työpaikkoja Ouluun, joka kärsi pahoin Nokian 2010-luvun alun kriisistä.
– Väitän, että tosiasiassa sillä, että mitä tästä patenttiasiasta on alkuvaiheessa sanottu, ei olisi ollut yhtään mitään merkitystä, jos tämän hankkeen avulla olisi saatu Nokian insinööreille uutta työtä Oulusta. Se on noussut esiin vasta myöhemmin, kun Hallikainen ei ole enää ollut muodikas henkilö Oulussa, Siponen sanoi.
"Ei lähtisi tällaiseen mukaan"
Syyttäjän mukaan epäillyn rikoksen motiivina oli Uroksen liiketoimintaan liittyvän taloudellisen hyödyn hankkiminen. Molemmat syytetyt ovat kiistäneet tämän ja nostaneet muun muassa esiin, etteivät missään vaiheessa nostaneet Uroksesta palkkaa.
Siposen mukaan Hallikaisella ei ollut mitään tarkoitusta "puliveivata" lainarahoja tai avustusta. Kivistö nosti esiin Uharin pitkän taustan johto- ja hallitustehtävissä eri yhtiöissä.
– Miksi pitkän linjan johtaja, urallaan menestynyt henkilö haluaisi lähteä tällaiseen vilunkipeliin mukaan? Ei hän tietenkään lähtisi, Kivistö sanoi.
Oulun käräjäoikeus on varannut pääkäsittelylle päiviä tälle ja kahdelle seuraavalle viikolle.